portret

Hendie van Asseldonk – van der Sanden

‘Soms maak ik hele heftige dingen mee’

Hendie van Asseldonk – van der Sanden (47 jaar) groeide op in Boekel. Op haar 17e kwam ze tijdens een avondje stappen in de Riethoeve in Vorstenbosch Leon van Asseldonk tegen en ze werden al gauw een stel.

UITDAGING

Na de middelbare school wist Hendie al precies wat ze wilde gaan doen. “Ik wilde als jong kind al kraamverzorgster worden en toen ik op zoek moest naar een vervolgopleiding, was de keuze dan ook gauw gemaakt. Ik werd kraamverzorgster en heb dat werk ruim tien jaar met veel plezier gedaan, tot ik het toch wel steeds vervelender ging vinden dat ik in de weekenden moest werken als iedereen vrij was. Maar ook de uitdaging werd minder. Elke week dezelfde problematieken zoals stuwing of slapeloze nachten, ik kende dat inmiddels wel. Het werd tijd voor iets anders en daarom startte ik met een opleiding tot ambulant begeleider voor mensen met psychosociale problemen. In 2000 ging ik bij Pantein aan de slag en daar werk ik nog steeds met veel plezier. Ik begeleid mensen die de grip op het dagelijkse leven kwijt zijn en niet op eigen kracht hun problemen kunnen oplossen. Mijn caseload bestaat vooral uit jonge gezinnen die ik bijvoorbeeld ondersteun bij de opvoeding en overzicht en structuur bied, maar ik kom ook bij verslaafden of mensen die een achtergrond hebben in het criminele circuit. Daar kom ik om psychosociale hulp te verlenen omdat ze een probleem hebben in hun dagelijkse leven, niet voor dat criminele stukje of voor de verslaving. Soms maak ik heftige dingen mee zoals moord, huiselijk geweld, kindermishandeling of uithuisplaatsing. Of ik bang ben of mij iets wordt aangedaan? Nou ik heb wel eens tegen Leon gezegd: ‘als ik vanavond niet op tijd terug ben, moet je me op dit adres komen zoeken’. Er is niks gebeurd, maar dat akelige gevoel bleek niet onterecht, want die persoon zit inmiddels vast voor misbruik van vrouwen,” vertelt Hendie.

WONINGRUIL

Hendie en Leon woonden een tijdje aan de Jan Dobbelsteenstraat alvorens ze van huis ruilden met de ouders van Leon. “We hebben een aantal jaren aan de Jan Dobbelsteenstraat gewoond. Onze drie zoons Gijs, Giel en Bas zijn daar geboren. Maar toen Leon voor zichzelf begon, liepen we tegen een ruimteprobleem aan. De ouders van Leon wilden kleiner gaan wonen en we besloten van woning te ruilen. Wij verhuisden naar de Koningsstraat en toen Leon de garage klaar had, hebben we daar nog ruim vier jaar gewoond voordat we in ons nieuw gebouwde huis konden gaan wonen. Onze dochter Eef is in de Koningsstraat geboren en met vier kinderen was ons gezin compleet.” Hendie houdt van afspreken met vriendinnen, een terrasje pakken, maar ook van lekker koken en dan natafelen. “Nu de kinderen wat ouder zijn hebben ze ook altijd wat te vertellen aan tafel en zitten we soms wel een paar uur na te buurten. En daar kan ik dan echt van genieten!” vertelt Hendie glimlachend.

Tekst en foto: Miriam van Dijk