PORTRET

Franca van Grunsven

‘Eigenlijk wilde ik niet in Loosbroek wonen’

Franca van Grunsven (62) is geboren en getogen in Oss en is samen met haar man Bert in 2017 in Loosbroek komen wonen in hun zelfgebouwde houtskeletbouw huis aan de Krommedelseweg. “Een superfijn huis wat helemaal naar onze zin is. Wat ik bedenk, kan Bert uitvoeren. Eigenlijk wilde ik in eerste instantie helemaal niet in Loosbroek wonen, maar toen ik het plekje tijdens een tochtje op de motor zag, was ik helemaal verkocht.”

Franca leerde Bert kennen via haar broer. “Hij kwam bij ons thuis voor hem als zijn vriend. Ik had al een tijdje een oogje op Bert, maar hij zag mij niet staan, hij had namelijk al verkering. Dat ging uit, en daarna werden wij al gauw een setje. Inmiddels zijn we twee dochters, één zoon en acht kleinkinderen verder.”

Drie-en-een-halve dag in de week werkt ze als administratief medewerker bij Wédéflex in Den Bosch, een leverancier van bitumen dakbedekking. “Ik werk hier nu ongeveer 6 jaar en als het aan mij ligt blijf ik hier tot mijn pensioen”, vertelt Franca. “Hele leuke collega’s en een super attente directie die zijn personeel echt waardeert en dat ook aan alle kanten laat merken”.

Als Franca niet aan het werk is, is ze graag creatief bezig. Zo kan ze bijvoorbeeld heel goed overweg met de naaimachine. “Ik heb nog een eigen naaiatelier in de schuur achter het huis gehad waar ik naailes gaf, maar tijdens de coronaperiode kwam dat op een lager pitje te staan en uiteindelijk heb ik besloten ermee te stoppen. Maar naaien doe ik nog wel. Ik maak bijna al mijn kleding zelf. Voor mijn huwelijk maakte ik mijn eigen bruidsjurk, maar ook de kleding van twee kleine zusjes en een broer. Én een rood mantelpakje voor mijn moeder, die altijd graag op Alexis van Dynastie wilde lijken”, lacht Franca. “Oja en ik heb ook mijn eigen bruidsboeket gemaakt. Ik heb namelijk ook nog in een bloemboetiekje gewerkt. Mijn dochter zei vroeger wel eens tegen mij: “Mam ik wil later ook worden als jij, jij doet alleen maar werk dat je leuk vindt”, en daar had ze gelijk in.”

De favoriete vakantie van Franca is zon, zee, strand. “Ik lig graag met een boekje op het strand te genieten van de zon. Bert trekt er liever op uit. We hebben daar wel eens mot over gehad hoor, maar vonden een oplossing. Van de vier weken beslissen we nu ieder van twee weken wat we gaan doen. Zo zijn we ooit twee weken met het vliegtuig naar Malta geweest en daarna vertrokken we voor 10 dagen met onze motor naar Engeland. Mijn kinderen lachten me uit als ik zei dat ik vóór mijn 40e mijn motorrijbewijs wilde halen. Maar op mijn 39e had ik hem! Vroeger trokken we er op vrije momenten vaak op uit met de motor, maar tegenwoordig komt het er vaak niet meer van door zoveel andere bezigheden die ook leuk zijn!

Vroeger gingen Bert en ik in de weekenden geregeld naar Oss voor een leuke middag of avond in de kroeg. Toen dat tijdens de coronaperiode niet meer kon, zijn we vrienden, familie of buren bij ons thuis uit gaan nodigen voor een gezellige middag of avond. Ik kreeg er lol in om dan uitgebreid te koken. Een vijf- of zesgangendiner met kleinere gerechtjes. Ik probeer van alles uit en bij elk gerechtje weet Bert dan weer een zelf gebrouwen biertje te verzinnen. Eigenlijk heb ik koken altijd wel leuk gevonden, mijn zelfgemaakte witlofsoep was gewild in de familie. Ik heb op hun advies het recept naar Jumbo gestuurd die klanten opriep recepten van zelfgemaakte gerechten in te sturen. En wat denk je, ik won de eerste prijs en mijn soepje kwam in het door Jumbo uitgebrachte receptenboek op de eerste pagina! Ik was supertrots natuurlijk.”

Tekst en foto: Miriam van Dijk