portret

Jacob van Doorn

‘Jager en dierenvriend’

Jacob van Doorn (75) was getrouwd met Riena van Bennekom, en je hoort al aan de namen dat beiden oorspronkelijk niet van hier komen. Jacob groeide op in Leersum (Utrecht) en Riena was geboren Hardinxveldse. Ze leerden elkaar kennen op dansles , trouwden en kregen kinderen.

De eerste twee, Sjaak (54) en Irma (53) werden in Leersum geboren. Het was bij van der Valk Hotel Biltsche Hoek waar Jacob hoorde dat ze op de boerderij van Gerrit van der Valk aan de Stoppelveldseweg nog iemand zochten. Dat was de reden om in 1971 naar het Brabantse Loosbroek te verhuizen. Aanvankelijk bekommerde Jacob zich om de varkens. Later waren er ook andere werkzaamheden. Hier werden nog twee kinderen geboren te weten Annemarie (41) en Dennis (40).

ALLES ONTHOUDEN

Jacob heeft 40 jaar op de boerderij gewerkt en gewoond tot hij 65 werd, toen verhuisde het gezin naar de bungalow aan de Heibloemsedijk. Ruim 20 jaar geleden kreeg Riena de diagnose borstkanker, dankzij alle mogelijke behandelingen heeft ze daar nog 16 jaar mee geleefd, maar 4,5 jaar geleden werd de ziekte haar toch fataal. “Ondanks dat je samen een soort van ‘voorbereid’ bent, blijft het een groot gemis,” zegt Jacob. “Gelukkig zijn er de kinderen en inmiddels 10 kleinkinderen. Zij zorgen voor een druk familieleven en ik moet nog wel weleens herinnerd worden aan een verjaardag of examen van een van m’n kleinkinderen. Dat deed Riena altijd, alles onthouden en niets en niemand vergeten.”

WEER EN WIND

Naast de welkome familieafspraakjes onderhoudt Jacob ook nog zijn huis en tuin op een voorbeeldige wijze en kookt hij zijn eigen potje. Sinds z’n twintigste is Jacob een fanatiek jager. Zijn enthousiasme heeft er ongetwijfeld toe geleid dat ook de twee oudsten, Sjaak en Irma, voor de jacht hebben gekozen. In het verleden trok Jacob jaarlijks naar Schotland om te jagen bij weer en wind! Tegenwoordig jaagt hij alleen nog bij mooi weer. Jacob kreeg al eens een gouden speld voor zijn verdiensten. “De jacht wordt vaak onterecht bekritiseerd, faunabeheer is een pure noodzaak vooral in een dichtbevolkt land als Nederland maar ook elders,” weet Jacob. “Velen kunnen beamen dat de bescherming van met name roofdieren en roofvogels steeds vaker tot problemen leidt en ten koste gaat van andere dieren of schade aan teeltgewassen.

CAVIA’S HUPSEN

Tegelijk is het goed dat vandaag de dag de jacht aan strenge regels is gebonden en gericht is op goed beheer van de wildstand en op schadepreventie. Om überhaupt te mogen jagen is een jachtakte vereist, moet je lid zijn van een WBE (wildbeheerseenheid) en een machtiging tot afschot krijgen.” Jacob had nog een specialiteit, hij was namelijk een van de weinigen in de verre omgeving die herten verdoofde, meestal noodzakelijk voor een veilig transport van de dieren. Dat een jager tegelijkertijd een grote dierenvriend kan zijn, bewijst Jacob. Achter zijn huis lopen o.a. herten, pauwen, fazanten en kippen en een horde cavia’s hupsen vrij door de tuin.

Tekst: Jan van der Spank | Foto’s: Gido Boets