portret

Mariken Tolboom

‘Ik wil meer Loosbroekse mensen leren kennen’

Mariken woont aan de Nistelrodesedijk. “Op de plek waar eerst de boerderij van Marinus Bosch stond. Dan weten veel Loosbroekse mensen waar dat is. Wij wonen hier sinds 2004. Van de kinderen (Ellen, Astrid, Dirk en Sophie) is de laatste zes jaar geleden het huis uit gegaan. Voor Wim en mij is het huis wel erg groot, maar het is zo’n mooie plek met fijne buren!

BIJEENKOMSTEN

Toen wij hier kwamen wonen, waren wij nog tamelijk op Heeswijk-Dinther gericht omdat de kinderen daar de basisschool hebben afgemaakt. Zelf had ik het meest contact met mensen die ook paarden hebben, maar de laatste tijd kom ik meer in Loosbroek. Ik ben vrijwilliger bij De Wis geworden omdat ik meer Loosbroekse mensen wil leren kennen. En dat lukt daar goed. Ik vind vooral de bijeenkomsten zoals van de KBO of de Zonnebloem heel leuk om te doen. Dat is hard werken, maar je merkt dat je de mensen een leuke dag bezorgt. En dan kom ik vrolijker thuis dan van mijn werk.” Mariken heeft vooral gewerkt in financiële functies. “Ik heb wel ooit een Schoevers opleiding gedaan, maar dat secretariële werk lag mij niet zo. Ik ben meer van de cijfers. Nu werk ik niet meer hele dagen want ik wil ook tijd hebben voor mijn hobby’s. Ik hou erg van koken. Niet gewoon doordeweeks, maar meer speciale dingen. Ik zit al heel lang bij een kookclub. Eerst bij de Petrus Hoeve in Heeswijk-Dinther en daarna in Vught. En sinds een aantal jaar maak ik glas-in-lood ramen. Bovendien wil ik tijd hebben om mijn vader regelmatig op te zoeken. Hij woont al meer dan dertig jaar in Frankrijk. Inmiddels is hij 91, dus er zijn af en toe wat zorg-dingen.”

HULPBOEREN

Hoe gaat 2024 er idealiter uitzien? “Nou, ik ben in ieder geval tot het inzicht gekomen dat ik niet meer zoveel wil uitstellen. Ik heb vorig jaar plots sepsis gekregen (bloedvergiftiging) en dat was echt even schrikken. Ik wil nu meer in het moment leven. En ik ben vooral heel erg nieuwsgierig naar het programma Out of Office (van Joris Linssen) dat vanaf 5 maart bij de KRO/NCRV wordt uitgezonden. Het is een programma over mensen die een burn-out hebben gehad en die in een zorgboerderij een tijdje meewerken met de hulpboeren en op die manier hulp krijgen vanuit hun kijk op het leven. Mijn dochter Astrid werkt op deze zorgboerderij en ik heb begrepen van de regisseur dat zij goed kan observeren en met rake opmerkingen kan komen. Dus ik ben nu al trots en heel benieuwd. En verder in 2024? Dat kan nog van alles worden, maar ik zou het in ieder geval leuk vinden om nog meer mensen in Loosbroek te leren kennen.”

Tekst: Wietske Piek | Foto: Wim Roefs