portret

Tygo de Mol

‘Ik wil zo snel mogelijk een eigen bedrijf starten’

Tygo de Mol (17) woont met zijn ouders en broer Yvar aan de Molenhoeven. De tiener studeert aan het Koning Willem I College voor mediavormgever. Tegelijk weet hij dat hem dat niet gaat worden. “Het is te digitaal, niet wat ik zoek. Hierna stap ik over op een studie tot beveiliger. Daar heb ik zin in. Een vak waar je je mannetje moet staan, dat past me. Ik ben niet zo bang uitgevallen al moet je me niet laten schrikken, dan heb ik een slecht geweten,” waarschuwt hij. “Ik ga een bbl-opleiding doen, lekker in de praktijk leren.” Het aanpakken is hem sowieso niet vreemd. Hij werkt naast zijn studie bij een kippenboer in Nistelrode vaak nog 20 uur per week. “Eieren rapen, mensen aansturen, alles wat er nodig is doe ik.” Een pittig bijbaantje met als hoofddoel geld te vergaren om zijn droom te verwezenlijken: ondernemen.

AMERIKA

“Op mijn 18e stop ik met school en ga ik alles op alles zetten om zo snel mogelijk een eigen bedrijf te kunnen starten,” zegt hij zelfverzekerd. “Dat is mijn droom, ook al weet ik nog niet precies hoe en wat. Ik denk aan content creator, maar het kan ook met een eigen kledinglijn zijn, dat heb ik al uitgetekend, het concept ligt klaar.” Ook influencer, lijkt hem wel wat. “Als ik maar kan doen wat ik zelf wil en wat ik zelf leuk vind.” Dat hoeft overigens niet allemaal in Loosbroek te gebeuren. “Wat mij betreft ga ik zo snel mogelijk naar Amerika. Tygo de Mol ‘Ik wil zo snel mogelijk een eigen bedrijf starten’ Daar zijn door een soepele wet- en regelging veel meer kansen. Hier betaal je overal belasting en verzekering voor, daar mag je vrijer ondernemen. En ja, dan loop je een risico, maar ik ben jong, wat kan me nou gebeuren?”

BROMMER

Hij voetbalt nog bij WHV al is dat niet direct zijn grootste passie. “De club is leuk, maar zelf voetballen vind ik niet zo interessant meer, ik twijfel nog of ik door ga bij de senioren. Ik denk meer aan fitnessen in een sportschool. “Ik ben ook graag bij m’n vriendengroep, we gaan vaak op stap of thuis samen chillen. Daarnaast heb ik een schakelbrommer, een Aprilia SX 50, daar geniet ik echt van, ik kan er uren op rijden. Heerlijk, ik ben zomaar een hele middag weg. En iets harder dan ‘t mag natuurlijk,” lacht hij. Het Heeswijkse natuurtheater De Kersouwe kan ook altijd op hem rekenen. “Daar gaan we met de hele familie naar toe als vrijwilligers. Er is altijd wat te doen en de sfeer is super. Ik kom er al van kleins af aan. Lekker in de bossen, je bent er vrij en dat geeft rust, heerlijk is dat.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Maddelon Dekkers.