portret

Kitty van der Wijst

‘Ik tel mijn zegeningen’

Kitty van der Wijst (46) woont samen met Jurgen en hun kinderen Dide (16), Joes (14) en Tren (12) aan de Laageindsedijk. Kitty is geboren en getogen in Loosbroek. “Opgroeien in Loosbroek was lekker zorgeloos,” vertelt Kitty. “Een wereld die prima te overzien was, met familie en vrienden dicht in de buurt.”

“Vanuit Loosbroek fietste ik met een gezellig clubje naar de Mavo in Veghel. Al gauw werd me duidelijk dat ik iets met mensen wilde gaan doen. Maar dan wel iets waarbij ze hun kleren aanhouden,” lacht Kitty. “Dat werd apothekersassistente. En hoewel ik er al 25 jaar weg ben, hoor ik nog regelmatig ‘jij werkt toch bij de apotheek in Heeswijk-Dinther?’ In 2001 deed ik de opleiding tot management in de farmacie en ging aan de slag bij een instellingsapotheek en later bij een zorgorganisatie in Arnhem. Dat was een solistische baan. Dat is enerzijds fijn omdat je flexibel bent en met niemand rekening hoeft te houden, maar ik ging toch een team missen. Daarom stapte ik over naar de functie praktijkmanager bij de tandartsenpraktijk in Dinther. Daar doe ik de personeelszaken, financiën, planning, eigenlijk alles wat geregeld moet worden zodat de tandartsen zich kunnen focussen op hun werk. Het is fijn om verantwoordelijkheid te hebben en een echte spin in het web te zijn. Ook ben ik nog een dag per week werkzaam bij mijn oude werkgever als adviseur medicatieveiligheid. Die twee werelden combineren is ontzettend leuk!”

LOPEN EN QUIZZEN

Je kunt Kitty regelmatig tegenkomen in Loosbroek. “Vaste prik op zondagochtend is het hardlooprondje van 10 tot 15 km met mijn schoonzus. Ook wandel ik veel met onze hond Moos en elke dinsdag met vriendinnen. Met gezellige na-borrel uiteraard. Ik word blij van de mensen om me heen; mijn gezin, familie, fijne vrienden. En ook van de plek waar we wonen. Ik tel regelmatig mijn zegeningen. De kinderen hebben een heerlijke leeftijd. Ze ontdekken ontzettend veel. En stoten natuurlijk ook weleens hun neus, maar dat hoort erbij. Ze doen het goed!” Mocht je Kitty nog niet zijn tegengekomen op haar wandel- of hardloopschoenen, dan ken je haar misschien wel van Lôsbroekwist. “Dé dorpsquiz van het jaar,” stelt Kitty. “Superleuk om te doen. We hebben een heel enthousiast team, dat je eerder zou moet remmen dan aanzwengelen. Onze groeps-app blijft volstromen met leuke vragen en ideeën.

ZELF IETS VAN MAKEN

Ik vind het fijn om iets bij te dragen en ben graag van de partij als er iets georganiseerd wordt. Ik hoor in Loosbroek nog te vaak: ‘Zal het wel iets zijn, dat hebben we nog nooit eerder gedaan, daar heb ik geen tijd voor, een ander gaat niet dus ik ook niet.’ Maar als we willen dat de leefbaarheid en gezellige dingen zoals kermis en carnaval behouden blijven, moeten we er zelf iets van maken. Weet je; met niks gebeurt er ook niks. En dat zou zonde zijn!”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Wim Roefs.