portret

Ria Lunenburg

‘Ik ga nooit met een boer trouwen’

De 64-jarige Ria woont samen met haar man Mari in een mooie boerderij aan de Voordonkseweg. De van origine Geffense kwam voor de liefde naar Loosbroek. Samen met Mari kreeg ze drie dochters en inmiddels hebben ze tot haar grote vreugde drie kleinkinderen.

VOETBALLEN

Ria groeide op in Geffen, waar zij handbal speelde. Op haar 21e bood deze handbalclub haar niet meer genoeg uitdaging en ging ze voetballen in Loosbroek. Al snel kwam ze via haar vriendengroep in aanraking met boerenzoon Mari. Ondanks dat ze altijd riep: ‘Ik zal nooit met een boer trouwen’, viel ze toch als een blok voor hem. Op haar 24e trouwden ze en samen namen ze de boerderij aan de Voordonkseweg over van de ouders van Mari. In 1998 stopt Mari door steeds strengere wetten met de veehouderij. Wel gaan ze door met de akkerbouw. En na een jarenlange strijd met de gemeente wordt er in 2006 een volledig nieuwe en toekomstbestendige boerderij gebouwd. De reden om niet met een boer te willen trouwen? “Dan wordt er altijd gewerkt, weekenden en avonden.” Ironisch genoeg ligt het hart van Ria bij de zorg, waar het werk eveneens doorgaat in de weekenden, avonden en nachten.

CARRIÈRE

Voordat Ria met Mari trouwt, werkt zij 6 jaar in de keuken van zorginstelling De Heegt in Geffen. Wanneer op haar 25e hun eerste dochter wordt geboren, stopt zij met werken. Tien jaar later, Ria heeft inmiddels drie dochters, komt ze een oud-collega tegen. Haar zorghart gaat weer sneller kloppen en ze treedt opnieuw in dienst bij De Heegt. Ook hier blijkt weer hoe ambitieus ze is. Op haar 50e besluit ze de opleiding tot verzorgende IG te gaan volgen. Deze driejarige opleiding doorloopt ze met succes. Op papier werkt Ria 27 uur. Maar ze staat altijd voor iedereen klaar en een 40-urige werkweek (of meer) is geen uitzondering. Zij verblijdt zowel de bewoners op de somatische- als op de PG-afdeling met haar humor, zorg en luisterend oor. Ria wilde altijd op haar 60e stoppen met werken. Maar net als haar voornemen om niet met een boer te trouwen, heeft ze zich ook hier met veel plezier niet aan gehouden.

VRIJE TIJD

Naast deze drukke baan past Ria één dag per week op haar drie kleinkinderen. Per 2022 gaat ze terug naar een contract van 20 uur en gaat ze haar overuren beperken zodat er meer tijd vrijkomt voor de kleinkinderen. Daarnaast zingt ze bij het koor La Orféon in Loosbroek. En nu we het daar toch over hebben, zij zoeken nog nieuwe leden! Dus zing jij graag en wil je de sociale enthousiaste Ria wat beter leren kennen? Kom dan eens een kijkje nemen op woensdagavond tussen 20.30 en 22.30 uur bij De Wis!

Tekst: Maaike van de Langenberg. Foto: Wim Roefs.