Samen buiten loosbroek

Koninklijke fanfare St. Willibrord

‘We vieren het hele jaar feest’

De Koninklijke fanfare St. Willibrord bestaat in 2023 200 jaar en dat wordt natuurlijk uitgebreid gevierd. De Loosbroekse leden zijn samen ook goed voor ruim 100 jaar fanfare ervaring. Mariejet Ebbers en René Megens spelen bugel. Erik van Haaren speelt trompet. Floor van der Pas (niet op de foto) heeft ook trompet gespeeld en is momenteel vooral actief in de organisatie van het jeugdkamp. De broers Guus en Mats van Menzel zijn, net als Pim van Schijndel, lid van de jeugd slagwerkgroep en Josine van Santvoort is bestuurslid van de fanfare.

Wat er zo leuk is aan de fanfare weten Mats en Pim (beiden 9 jaar) wel te vertellen: “Je leert er heel veel van en het is leuk om samen muziek te maken, met kinderen uit Loosbroek én Heeswijk-Dinther.” Josine vult aan: “Het is mooi om de jeugd met zo veel plezier te zien groeien.” Het fanfarekamp is voor Pim en Mats een jaarlijks hoogtepunt: “We gingen naar Duinoord en hadden een superspannende dropping. Maar de fanfare is vooral heel gezellig.” Dat laatste kunnen ook de oudere leden beamen. “Ik neem me regelmatig voor om na de repetitie op maandag rechtstreeks naar huis te gaan, maar dat lukt eigenlijk nooit,” vertelt Erik lachend. “Samen muziek maken is heerlijk. Wanneer je muziek maakt gebeurt er iets,” weet Mariejet. “Zowel met degenen die het doen als degenen die genieten van het concert. Je praat eigenlijk met elkaar zonder woorden.”

BZB EN GÉ REINDERS

Mariejet, René en Erik kijken vooral met veel plezier terug op de bijzondere concerten. “Vooral het concert bij de KMA kazerne in Breda was bijzonder. Daar was een grote vlonder over de gracht gemaakt waarop we een rockconcert gaven. Ook de concerten met Gé Reinders en BZB waren super. En natuurlijk de Proms of Liberty, met een prachtige lichtshow in de Heeswijkse kerk”. Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt zijn de carnavalsconcerten, elk jaar in een ander thema. “Dit jaar speelden we onder andere muziek van ‘Pirates of The Caribean’,” vertelt Guus. “We spelen sowieso veel hippe muziek, zoals ‘Narcotic’ en ‘Let her go’ van Passenger.” Erik geeft aan: “Met onze fanfarekostuums koesteren we onze 200 jaar oude traditie en vormen we een eenheid, maar verder zijn we vooral een moderne, laagdrempelige en gezellige club”.

200 JAAR

En deze gezellig club nodigt iedereen uit voor hun 200-jarige jubileum. “We vieren het hele jaar al feest, zo startten we in januari met een openingsconcert met speciaal voor het jubileum gecomponeerde muziek. Op deze avond werd ook de documentaire ‘200 jaar De Koninklijke. De muziekvereniging van alle tijden’ gepresenteerd, gemaakt door René Bastiaanse presentator van ‘De Wandeling’ op Omroep Brabant. Op tweede Pinksterdag wordt deze uitgezonden op Omroep Brabant en dat is zeker de moeite van het kijken waard.”

FEESTWEEKEND

Het hoogtepunt van alle feestelijkheden vindt plaats van donderdag 25 t/m maandag 29 mei. “Het wordt een groots Dorpsfeest,” vertelt Josine. “Op het festivalterrein bij Kasteel Heeswijk is van alles te doen voor jong en oud. Er wordt gestart op donderdag 25 mei met een feel-good-dienstenveiling met afterparty. Gevolgd door een Vrijmibo en Q-music Foute Party op de vrijdag. Op zaterdag is er het Koninklijk festival voor de hele familie en het Top2000 concert. De zondag wordt gestart met een koffieconcert en afgesloten met een Bierfest. Tijdens de Koninklijke Live! op maandag treedt de fanfare op met oud-leden en onder andere Mark van de Veerdonk”. Natuurlijk laten de fanfare en de slagwerkgroep veelvuldig van zich horen tijdens het jubileumfeest. “Het is een groot project om het allemaal te organiseren, maar we zijn ervan overtuigd dat het een gigantisch feest gaat worden”. Mats en Pim hebben het meeste zin in de zaterdagmiddag. “Dan zijn er allerlei leuke spellen en bungeetrampolines. Er komt een coole band én Guus is de DJ van die middag!”

Tekst: Cindy van Haaren | Foto: Wim Roefs