sport

Wessel en Yzze van der Wijst

‘We hebben allebei een doel voor ogen’

Wessel (16) en Yzze (13) van der Wijst zijn fanatieke waterskiërs. Ze doen allebei havo op het Zwijsen College in Veghel, maar zijn daarnaast meerdere keren per week op het water van de Rooye Plas in Handel te vinden. Het begon allemaal op een camping aan de Maas met de mogelijkheid om te waterskiën. Hier zijn Wessel en Yzze voor het eerst in aanraking gekomen met deze watersport. Wessel was pas acht jaar oud toen hij voor het eerst achter een boot hing. Op aanraden van opa en oma, die in Handel wonen, zijn ze uiteindelijk bij de Rooye Plas in Handel gaan kijken. Hier zit Nederlands beste waterskischool/- vereniging. Ze werden allebei meteen lid en startten met het volgen van lessen bij Freek School, die zelf veelvoudig Nederlands kampioen is.

TRAINEN EN INZET

Door de jaren heen zijn ze steeds meer gaan trainen op het slalommen, het figuren (tricken) en het schansspringen. Voor alle drie de onderdelen heb je verschillende ski’s maar natuurlijk ook verschillende technieken. Broer en zus zitten in het Rooye Plas Jeugdteam waardoor ze iedere vrijdagavond bij de vereniging moeten zijn om met het team te trainen. Daarnaast moet je, buiten vrijdag om, nog een keer per week verplicht komen trainen. Maar dat vinden Wessel en Yzze te weinig dus trainen ze gemiddeld vier keer per week. Het vele trainen en de grote inzet levert wel op, want zowel Wessel als Yzze zijn dit jaar door de Nationale Waterski en Wakeboard Bond geselecteerd voor het Nederlands Selectieteam. Wessel heeft deze zomer met dit Team NL zelfs al zijn eerste Europees Kampioenschap mogen skiën in Griekenland. ‘We hebben allebei een doel voor ogen’

DRIE ONDERDELEN

Wessel ging dit jaar niet met zijn vrienden mee op zomervakantie omdat hij naar het EK in Griekenland ging. Yzze mist regelmatig een feestje omdat ze moet trainen. ”We hebben allebei een doel voor ogen, maar uiteindelijk is het het allemaal waard,” zegt Wessel trots. In Nederland zijn niet veel wedstrijden, daarvoor wijken ze vaak uit naar België, Frankrijk of elders in Europa. Deze wedstrijden gaan over de drie verschillende onderdelen en deelnemers worden onderverdeeld in leeftijdscategorieën. Wessel doet aan drie onderdelen mee en dan kun je overall kampioen worden. Yzze werd dit jaar 3e in haar leeftijdscategorie op de Nederlandse kampioenschappen. Wessel werd 1e op alle drie de onderdelen en in het open klassement behaalde hij de derde plaats.

WATERSKIËN IN FLORIDA

Vanwege het weer is het waterskiseizoen in Nederland korter dan in andere delen van de wereld. Daarom past het hele gezin de vakanties aan op de sport. Vorig jaar herfst gingen ze naar Portugal om daar twee weken langer door te kunnen trainen. Aan het begin van dit seizoen begonnen ze weer extra vroeg met twee weken waterskiën in Florida, Amerika. Trainingen en wedstrijden door heel Europa en zelfs daarbuiten; allemaal met hetzelfde doel: bij de beste van Europa gaan horen!

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Wim Roefs.