Starter

Thea Neijs

‘Eerste indrukken zijn blijvend, meer dan je denkt’

Zo’n 35 jaar geleden kwam Thea Neijs samen met haar man Joop naar Loosbroek en sinds die tijd wonen zij aan de Schaapsdijk. We zitten voor het interview in de lichte tuinkamer die zij een paar jaar geleden hebben bijgebouwd. En hoewel de diploma’s nog opgehangen moeten worden, ontvangt Thea hier inmiddels haar cliënten voor een kleur- of stijladvies. Is het roer helemaal om? Of was de affiniteit met kleur en hoe je overkomt er eigenlijk altijd al? “Kleur is gevoel, emotie,” is één van de uitspraken van Thea. De afgelopen 3 jaar heeft zij de opleiding Personal Shopper gedaan en ook de certificaten Kleur- en Stijlconsulent behaald. “Ik ben mij altijd bewust geweest van het effect die de kleur van je kleding heeft op jezelf en op je omgeving. In mijn werk heb ik een representatieve functie gehad en ik was mij er van bewust dat ik het visitekaartje van de organisatie was.”

PROVINCIE

Tot mei vorig jaar werkte Thea bij de provincie Noord-Brabant waar zij de laatste jaren verantwoordelijk was voor de strategische evenementen en relatiemanagement voor het Bestuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kennismakingsdag van het provinciale Bestuur met alle colleges van B&W en gemeenteraadsleden van de provincie. Het werk bij de provincie heeft zij bijna 25 jaar met zeer veel plezier gedaan, maar door corona veranderde er veel in de manier van werken en dat maakte het besluit om te stoppen in zekere zin makkelijker. “Maar ik had geen zin om op de bank te hangen; ik wilde wel bezig blijven en ik heb enige tijd nagedacht welke stap ik nog wilde zetten. Na een tijdje werd het mij duidelijk wat ik wilde en met deze opleidingen heb ik een theoretische onderbouwing gevonden bij de affiniteit/passie die ik eigenlijk altijd al had.”

ONRUSTIG

Thea legt in het kort uit wat zij met haar advies het liefst wil bereiken. “Ik laat mensen zien wat het effect is van bepaalde kleuren op hun uitstraling. Een koele kleur blauw kan bijvoorbeeld bij de ene persoon prachtig staan, terwijl het bij iemand anders het gezicht juist heel onrustig maakt.” Voor haar analyse gaat zij met haar cliënt in gesprek en maakt zij onder andere een foto van het oog. “Mijn cliënten zijn verrast te zien welke figuurtjes en kleuren er in hun iris zitten.“ Voor de spiegel gebruikt zij allerlei kleurkragen om te laten zien wat zij bedoelt. “Ik vind het mooi om te zien hoe iemands uitstraling verandert door het dragen van de juiste kleuren of door een bepaalde kledingstijl. Je komt krachtiger en meer zelfverzekerd over. Word je bewust van je eigen kleur en kledingstijl. Je kunt tenslotte maar één keer een eerste indruk maken.”

Tekst: Wietske Piek. Foto: Eveline van Uden-Buijs.