starter

Jannie van Liefvoort

Een huis vol nieuwgevonden schatten

Tegenover de kerk is ‘Petronella’s Brocante’ gevestigd. Jannie van de Liefvoort (64) is de uitbater en stapelde een van de oudste huizen van ons dorp vol met ‘doorleefde’ spullen. Van spiegels tot lantaarns, schilderijlijsten, theemutsen, kaarsenstandaards, trompetten en een eindeloze stapel servies.

ROMANTIEK

“Petronella is een van mijn doopnamen,” vertelt Jannie. “Ik begon tien jaar geleden een handeltje omdat ik vind dat veel antieke of oude gebruiksvoorwerpen, door hun verleden recht hebben op een tweede leven. Door het opnieuw te gebruiken waar het voor bestemd is, of puur ter decoratie. De artikelen roepen een sfeer op van nostalgie, romantiek en inspireren tot gestylde hoekjes of uitnodigende gedekte tafels. Mijn liefde voor oude gebruiksvoorwerpen delen met andere mensen, die hier ook de verhalen en schoonheid van inzien, blijft heerlijk om te doen. Gelukkig deelt mijn man mijn passie, hij is zelf ook een fanatiek verzamelaar en heeft een mooie collectie munten, postzegels en strips. Samen gaan we graag beurzen en markten af. Om te verkopen, maar als we wat moois zien, brengen we ook weleens wat mee terug,” lacht ze.

VLOOIENMARKT

De geboren Bossche woont anderhalf jaar in ons dorp. Ze is mantelzorger voor haar man Martin die herstellende is van twee herseninfarcten. “Bezig zijn met brocante, inkoop en inrichten is mijn passie. Door de ziekte van mijn man heb ik dat een lange tijd wat minder aandacht kunnen geven, maar nu ben ik weer volop bezig met het vullen van mijn webshop. Ik verkoop op marktplaats, facebook, via mijn website en gewoon aan huis.” De voormalige smederij staat vol nieuwgevonden schatten, het één vintage of antiek, het ander brocante. Jannie legt het verschil uit: “Een vintage item is minimaal dertig jaar oud en komt uit de periode 1920-1980. We noemen iets pas antiek als het meer dan 100 jaar oud is en met de hand Jannie van de Liefvoort Een huis vol nieuwgevonden schatten gemaakt. Brocante is het Franse woord voor vlooienmarkt. Brocante items zijn tussen de 40 en 100 jaar oud en doorleefd, terwijl vintage dingen puntgaaf moeten zijn.”

VERZAMELAAR

Het echtpaar voelt zich thuis in Loosbroek, ook al blijft het bij een enkel wandelingetje dichtbij huis. “Toen we dit huis te huur zagen staan, zijn we ervoor gegaan. Het past ons als een jas. Ik hou niet van nieuwe huizen en heb niets met dat moderne. Dit huis is met z’n bijna 100 jaar doorleefd, net als mijn spullen. En er is een flinke ruimte. Ik ben een verzamelaar en kan moeilijk afstand doen van mijn spullen met een verhaal, dat is wel een dingetje. Komt bij dat de huur tijdelijk is. Daardoor blijft het druk in mijn hoofd. Naast mijn werk en de zorg voor mijn man moeten we dus ook blijven zoeken naar een andere woning. Je wilt je huis inrichten, en alles een eigen plekje geven, maar nu blijven veel dozen onuitgepakt op zolder. Alleen onze kippen hebben een vast plekje gekregen.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.