’t clubke

Het Zwemclubke

‘Bijna een halve eeuw zwemmen’

Als de RIVM-regels het toelaten gaan ze wekelijks op de woensdagochtend trouw naar Zwembad de Zeester in Uden. In dat bad zwemmen de dames An, Betty, Jeannette, Mientje, Nelly, Ria, Riet, Tineke en Willemien. Allen afkomstig uit Loosbroek en de meesten zijn al tientallen jaren lid van het lokale zwemclubje.

Het is NOOIT HETZELFDE

Riet van Dinther zwemt al 45 jaar en An Dobbelsteen al bijna 40 jaar. Ze zijn lid van zwemclub Gorgo, de groep waarbij zij zwemmen heet ‘de damestrimsters’. Er zwemmen ook een aantal dames uit Heeswijk-Dinther mee. “We zijn begonnen bij Govert Juijn, maar we hebben ook een aantal jaren in het buitenbad van de Meerdonk gezwommen. We kennen elkaar door en door.” De huidige trainster, Gerda vd Braak-van de Wijgert, is bijna 40 jaar zwemjuf van de fanatieke vrouwen die zelden een lesje overslaan. Zwem- en Polovereniging Gorgo, die overigens bijna 50 jaar bestaat, huurt het zwembad in Uden. De dames worden bij het sportieve zwemuitje opgedeeld in twee groepen en krijgen elk drie kwartier les in aqua-joggen en aquafitness. “Tijdens de training moeten we veel doen bijvoorbeeld met buizen, wetbelts en ballen en dat is soms best pittig. Elke week is de training weer anders, het is nooit hetzelfde,” vertelt Riet. “Maar niets moet, als het niet kan hoeft het niet,” vult An aan, “en als we kunnen en er zijn geen blessures, dan zijn we er ook allemaal. Altijd.”

LIEF EN LEED DELEN

De woensdagochtend is voor de fanatieke dames meer dan alleen zwemmen. Natuurlijk staan de wekelijkse oefeningen in het water centraal, maar ook op het droge weten ze elkaar te vinden. Rond Sinterklaas wordt er koffie gedronken met een traktatie erbij en de nieuwtjes van de zwemclub worden gedeeld. “Na nieuwjaar volgt er uiteraard ook een nieuwjaarsreceptie, de trainster duikt daarbij in haar wijnkelder en trakteert ons allemaal op een borrel,” aldus An. “En de jaarlijkse seizoensafsluiting met een fietstocht, een excursie en een etentje slaan we natuurlijk ook niet over, want sociale contacten zijn belangrijk. We werken hard, maar we delen ook lief en leed.” In tegenstelling tot de mannentrimmers drinken de dames niet elke week koffie met elkaar maar op uitnodiging wordt er samen gefeest. “Als ze ons laten weten dat er iets te vieren valt, dan zijn we er en als we er moeten zijn, zijn we er ook,” zegt Riet. Dieptepunten in hun zwemcarrière zijn niet noemenswaardig. “Ja, het bad is 1.80 diep,” lachen de dames.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: archief.