’t clubke

C.V. ’t Oord

‘We zoeken concurrentie’

Elk jaar vallen ze in de prijzen bij de Verlichte Optocht Loosbroek en ook in omliggende dorpen gooien ze hoge ogen met hun prachtige carnavalswagens; C.V. ’t Oort. Een enthousiaste club van 17 mensen uit buurtvereniging ’t Oort, waaronder Abel Buijs, René van Erp, Jeroen Raaijmakers en Carla Raaijmakers. “Toen Bert Vermeltfoort, lid van onze buurtvereniging, Prins werd vonden we het, na lange afwezigheid, weer eens tijd om mee te doen met de optocht in Heeswijk-Dinther. En toen het jaar erop de eerste Verlichte Optocht Loosbroek werd georganiseerd, konden we ook niet achterblijven.” Inmiddels zijn ze 10 jaar verder en heel wat prijzen rijker.

BEGINNEN

De club begint in september met de eerste brainstorm. René: “Zodra het carnavalsthema bekend is gaan we aan de slag. Onze tactiek? Gewoon beginnen. We hebben een idee, maken een schets en gaan ervoor. Dat betekent weleens dat we halverwege opnieuw beginnen, maar het komt altijd goed.” Een echt vaste taakverdeling is er niet. “Jeroen en Abel lassen, Peter doet de techniek en verder doet iedereen alles. Ook onze dames kunnen een schroefmachine vasthouden,” lacht Carla. Jeroen: “We werken twee avonden per week aan de wagen en vanaf januari ook in het weekend. Wanneer carnaval dichterbij komt worden we steeds fanatieker en wordt er meer gediscussieerd, maar we hebben het vooral heel gezellig. Het is een mooie club, met een mix van jong en wat ouder. De jongste is 15 en de oudste 61.”

EIGEN DORP

Abel vertelt: “We rijden drie carnavalsoptochten; in Loosbroek, Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch en in december doen we mee met ‘Nuland Verlicht’.” Maar de belangrijkste optocht is toch die in Loosbroek. “Rijden in het eigen dorp, waar je alle mensen kent, daar doen we het voor. De interactie is dan zoveel leuker.” Carla vult aan: “Het mooiste moment is wanneer we zo in het donker langs de basisschool rijden, in de ruiten zie je dan de wagen weerspiegeld, zoals het publiek hem ziet. Met al onze mensen erop en eromheen, fantastisch.” Het meest trots is de club op de wagen uit 2017. “Ons hoogtepunt, we hadden toen moeten stoppen,” lachen ze. “We behaalden op elk onderdeel de maximale score, dat is nog nooit iemand gelukt.”

UITDAGING

Is er dan nog wel uitdaging? “Het kan altijd beter of mooier,” stelt René. “We proberen ook regelmatig nieuwe dingen uit. Zo werken we sinds vorig jaar met air brush. En voorheen kochten we nog weleens poppen, maar nu maken we alles zelf.” Ondanks dat ze voor zichzelf telkens nieuwe uitdagingen vinden, willen ze een oproep doen: “We zoeken concurrentie! Zodat we ook over een paar jaar een mooie optocht hebben hier in Loosbroek. Je kunt vaak meer dan je denkt én het is ontzettend leuk om te doen. Het met zo’n hele club werken naar een mooi eindresultaat. Alles samen zien komen tijdens die avond, de reacties van het publiek en tot slot het voldane gevoel als alles weer binnen staat… één pilsje pakken bij Jolan en dan hup, naar Kerkzicht!”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: archief.