’t clubke

Bromfietsclub Lodero

‘Mensen steken hun duim op als je voorbij rijdt’

Toeren op een oldtimer brommer door het mooie Brabantse landschap geeft een gevoel van vrijheid en rust. Ook een aantal dorpsgenoten geniet zo van de omgeving en de herinneringen aan vroeger. Ze herbeleven hoe ze er in hun jeugd op uit trokken met eenzelfde brommer.

KLASSIEKER

Lekker over kleine weggetjes toeren, mijmerend over vroeger, maar dan natuurlijk wel op die klassiekers uit de 60’er en 70’er jaren: de legendarische brommers van merken als Zündapp en Kreidler. Henk Dekkers, Willy Lunenburg, Jan Dortmans, Kees Sigmans, Mari Lunenburg en Jan van Lieshout zijn lid van brommerclub de Bromvliegers in Zijtaart, een vereniging met 500 leden en zelfs een wachtlijst. Daarnaast vinden ze elkaar bij ‘Lodero’. Een naam, bedacht door Kees Sigmans, die staat voor het brommerclubje met zes leden uit Loosbroek, drie uit Eerde en één uit Rosmalen. Samen gaan ze met regelmaat de weg op met zo’n 49cc klassieker, soms met het oude pothelmpje op, en toeren met een gangetje van 45 km p/u door de regio.

AANLEGGEN

De bromfietsen werden vroeger vaak opgevoerd. De Loosbroekse exemplaren zijn origineel. Al heeft Jan van Lieshout een ‘supertje’, een 50cc Kreidler die wel 100 km/ uur haalt. Er is een gezonde rivaliteit tussen de merken. De Kreidlers tegen de Zündapps. Bij een toerrit gaat er altijd een materiaalauto met een aanhanger mee. Het merk dat stukken krijgt kan wat smalende opmerkingen verwachten van de andere partij. Het Zündappgevoel van Henk is onaantastbaar: “Een Zündapp loopt altijd. Ik hoef niks anders. Ik heb ooit een Kreidler gehad, maar ik kon er gewoon niet aan beginnen om hem te repareren. Heb ‘m zo weer de deur uitgedaan.” Ook Mari en Willy zijn Zündapp-fan en hebben er zelfs allebei twee in de garage staan. Zo’n zes keer per jaar rijdt het clubje een route van 50 of 60 kilometer met uiteraard af en toe een keer ‘aanleggen’.

GENIETEN

Onderweg op de brommer krijgen ze de nodige aanspraak. “Mensen beginnen vaak een gesprek als je voor het verkeerslicht of een brug staat te wachten of steken hun duim op als je voorbij rijdt,” weet Henk. “Al zijn er ook altijd mensen die met een dichtgeknepen neus gaan staan. Als je goede benzine en olie gebruikt is er echt niks aan de hand. Maar als je je olie gaat halen bij de Aldi, ja, dan zie je elkaar bij de start soms niet staan van de rook. Daar zijn wij niet van, we zijn zuinig op de brommers.” De tweewielers houden het dan ook langer vol dan de berijders die allemaal de 65 zijn gepasseerd. “Zo’n lange rit valt niet mee, al blijft het genieten. Met de oldtimer in de hoofdrol. Die dingen blijven rijden. Ze zijn zo goed onderhouden, dat ze langer meegaan dan wij,” lacht Henk.

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Maddelon Dekkers.