’t clubke

Yogaclub

‘Even nergens aan denken’

Iedere maandagavond ontstaat er op de zolder van De Wis een oase van rust tijdens de yogalessen van Esther Deckers. Maar yoga brengt je meer dan alleen maar ontspanning, lichten cursisten Mieke en Jitka enthousiast toe. Esther vertelt dat ze in 2015 is gestart met het geven van haar yogalessen. Als cursist merkte ze op dat ze de hele week uitkeek naar de therapeutische ontspanning die de yogales haar gaf. Dit gunde ze anderen ook en zo ontstond het idee om zelf yogales te gaan geven.

POSITIEVE EFFECTEN

Jitka Brugmans is er vanaf de eerste les in 2015 al bij en volgt de lessen nog steeds iedere week met veel plezier. Mieke van Grinsven is met haar 68 jaar de oudste cursist en is vorig jaar gestart. Ondanks dat ze altijd al veel wandelde, wilde ze toch meer met haar lichaam gaan volgen. Naar de sportschool gaan is niets voor haar. Op aanraden van haar schoondochter besluit ze een proefles bij Esther te doen. En daar heeft ze geen spijt van. “Ik merk echt het verschil in mijn lichaam en ik voel me rustiger. Ook helpt het me om beter in slaap te kunnen vallen.” Jitka vult aan: “Je moet het wel echt een bepaalde tijd beoefenen voordat je in de flow komt en het verschil merkt.” Jitka merkt ook dat de positieve effecten niet alleen beperkt blijven tot het uurtje dat ze er bij De Wis mee bezig is. Tijdens bijvoorbeeld zenuwachtige momenten pakt zij terug op de ademhalingstechniek die Esther haar bijbrengt. “Dat is precies waar het bij yoga om draait: bewustwording van het lichaam en hier sturing aan kunnen geven,” vertelt Esther trots. Yogaclub ‘Even nergens aan denken’

HAND- EN VOETMASSAGES

De cursisten hoeven gedurende de yogales even nergens aan te denken. De lessen blijven altijd gevarieerd, in de afgelopen zeven jaar is iedere les anders geweest. Er wordt gevarieerd in houdingen, technieken en materialen. Hatha yoga wordt af en toe gecombineerd met yin yoga, klankschalen worden ingezet en er komen wat hand- en voetmassages voorbij. Zelfs met de locatie wordt creatief omgegaan. Als het mooi weer is, vinden de lessen wel eens buiten plaats in de parochietuin. De 18 cursisten zijn verdeeld over twee groepen. Ben je enthousiast geworden? De groepen bestaan uit hooguit tien personen dus er zouden nog twee mensen bij kunnen. Beide groepen bestaan volledig uit vrouwen, maar mannen zijn ook welkom. Na de les wordt er altijd gezamenlijk een kop thee gedronken. Esther woont in Nistelrode en geeft daar ook drie lessen. Ze prijst zichzelf gelukkig met haar Loosbroekse cursisten. “Ik hoef nooit actief nieuwe leden te werven, het praat zichzelf rond. Mijn droom is om nog verder te groeien en een eigen yogastudio te beginnen. Die komt dan uiteraard in Loosbroek,” lacht ze.

Tekst: Maaike van de Langenberg. Foto’s: Wim Roefs.