’t Clubke

Fudura Loopgroep

“Overslaan is geen optie, weer of geen weer, we gaan!”

Fudura, ontstaan op 30 april 2013, is het gezelligste hardloopclubje in de regio. Tijdens de Koningsloop op Koningsdag in Loosbroek vonden een aantal individuele lopers elkaar. Het clubje werd groter omdat steeds meer mensen werden gevraagd.
Zo ook Chantal Kanters, die vanaf 2016 lid is: ‘’Ik had het er toevallig met een van de lopers over dat ik was gaan hardlopen en zo kreeg ik de vraag of ik ook eens mee wilde lopen met de groep op zondagmorgen.’’ Ook andere individuele hardlopers die het leuk vonden om in groepsverband hard te lopen voegden zich toe aan de groep. Fudura telt momenteel veertien leden van tussen de veertig en zestig jaar oud die elke zondagochtend om 10.00 uur, 52 weken per jaar een rondje hardlopen . Het startpunt wordt altijd op zaterdag besloten door een groepslid in de gezamenlijke WhatsApp groep. ‘’Voorheen startten we altijd bij de Hooghei in Berlicum, maar als je die ronde veel hebt gelopen wil je toch ook af en toe wat anders.’’ Daarom zijn de startlocaties verschillend. ‘’We starten bijvoorbeeld bij De Toren (Heeswijk-Dinther), De Pier (Uden) of bij de Boshut (Schaijk).’’ Na een rondje van ongeveer tien tot twaalf kilometer – wat een uurtje duurt – probeert de groep, wanneer de locatie geschikt is, gezamenlijk een warme chocomel met slagroom te drinken om de ochtend goed af te sluiten.

Drie dagen spierpijn

Het lopen in groepsverband is fijner dan individueel, vindt Chantal: ‘’In een groep ben je altijd wat gemotiveerder, je loopt wat makkelijker en relaxter dan in je eentje. Tijdens het lopen kun je natuurlijk ook altijd een praatje maken met elkaar’’, weet Chantal. Omdat een van de leden van het eerste uur een paar jaar geleden plotseling is overleden is er een hechte band ontstaan. Je raakt bevriend met mensen die je eerst nog nauwelijks kende.” Iedereen is welkom om een keer mee te lopen of te kijken of het iets is, maar het vereist natuurlijk wel iets van je. ‘’De eerste keer dat ik meeliep met de groep moest ik direct 11 kilometer lopen. Ik geloof dat ik drie dagen lang spierpijn heb gehad,’’ lacht Chantal. Dat wende snel en sindsdien is ze elke zondag van de partij. ‘’Overslaan is geen optie, weer of geen weer, we gaan, je mist het als je niet bent geweest.’’

Gewoon voor de fun

Natuurlijk doet de groep ook met regelmaat mee aan de ‘loopjes’ in de buurt. Denk aan de Silvesterloop in Middelrode, maar ook de Zevenheuvelenloop in Nijmegen en de Vestingloop in Den Bosch. Afgelopen juni is de hele groep van Fudura een weekendje naar Londen geweest. Ze logeerden in Camden (wijk in Londen). “René Pruijssers kent Londen heel goed en had een aantal mooie routes uitgestippeld die we dat weekend hebben gelopen. We hadden allemaal hetzelfde tenue aan en vielen dus heel erg op. Toeristen moedigden ons aan en klapten voor ons. Dat was wel grappig, omdat we het allemaal gewoon voor de ‘fun’ doen’’, vertelt Chantal glimlachend.

Tekst: Luuk van Grinsven. Foto: Jan Gabriels.