’t Clubke

Buurtman & Buurtman

‘Het is geen zuipavond, we drinken hooguit een pilsje of zes, zeven’

‘Buurten’ betekent in het Brabants dialect ‘gezellig kletsen’. Dat doet een aantal Loosbroekse mannen steevast elke eerste donderdag van de maand bij café Kerkzicht. “De naam Buurtman & Buurtman is verzonnen omdat een stel buurmannen in ons dorp komen buurten,” vertelt Erwin van de Oetelaar. Tweeënhalf jaar geleden hebben Marcel Kanters en Erwin van de Oetelaar voor dit clubke een groepsapp aangemaakt waarin inmiddels 34 mannen zitten. Vanaf 20.30 uur is iedereen welkom in ons dorpscafé om een biertje te drinken. “Het is een vrije inloop en je komt vanzelf in gesprek met elkaar. Het gaat over voetbal, de kroeg, over Loosbroek en veel over niks” lacht Erwin. “Het is vrijblijvend. Als je zin hebt kom je. Het is een beetje de zoete inval.”

IK KEN ER DIE PAKKEN DE VOLGENDE DAG VRIJ

“Dat is nou het mooie van Buurtman en Buurtman, het is geen verplichting”, vult Emile van Zutphen aan. “Er wordt ook niet gevraagd: ‘Waarom was je er niet?’ “Als je kunt dan kom je, maar als je een keer geen zin hebt dan kom je niet. Je komt naar de kroeg omdat iedereen er is.” Erwin vertelt verder: “De ene die gaat om half twaalf naar huis want die moet de volgende dag weer werken en ik ken er ook die pakken de volgende dag vrij. Maar ik niet,” zegt Emile heel serieus.” Er zijn er bij die een uurtje later beginnen,” beweert Erwin. Er wordt hoofdzakelijk bier gedronken. “We gaan zelden aan de borrels, dat heeft ook geen meerwaarde. Het is gewoon gezellig een pilsje pakken”, zegt Erwin. “Er zijn erbij die drinken een speciaal biertje of zitten aan de port.” Het is geen zuipavond. Gemiddeld drinken Erwin en Emile ieder een pilsje of zes, zeven. Er worden geen rondjes gegeven maar iedereen betaalt zijn eigen kosten.

HOEVEEL WEEGT EEN KUUB SLAGROOM?

Het is gewoon gezellig om met elkaar te kletsen. Ook met mensen die je anders niet zo vaak tegen komt. Die gesprekken gaan alle kanten op,” zegt Emile. “Zo was er een half jaar lang een discussie over hoeveel een kuub slagroom weegt. Niemand wist het. Zelfs meneer Google weet niet wat een kuub slagroom weegt. Op de laatste donderdag voor de bouwvakvakantie wordt er traditioneel een barbecue georganiseerd. Toen wilden we de kuub slagroom wegen. Uiteindelijk ging er 20 liter slagroom in een speciekuip. Iemand regelde een industriële weegschaal en een ander kwam met een speciemixer aangezet. En dan wordt er een speciekuip slagroom gemaakt. Uiteindelijk is de slagroom op het toetje beland.” Emile en Erwin kunnen er nog steeds om lachen. “Het gaat nergens over, ook dat is Buurtman & Buurtman.” (Ook een aantal Loosbroekse vrouwen heeft zich sinds kort verenigd, elke tweede donderdag van de maand is er een Buurtvrouw& Buurtvrouw).


Tekst: Chantal Kanters. Foto: Jan Gabriëls