’t clubke

Wandeldames

‘Het gaat altijd door, weer of geen weer’

Je hebt ze vast wel eens zien lopen, de vrouwen van het Loosbroekse wandelclubke: Tineke van Grinsven, Wilhelmien de Mol, Hetty Pittens, Tiny Wonders, Mientje Oosterholt, Jeanette van den Braak en Betty Osenga. Elke zaterdag, dinsdag en donderdag lopen ze ongeveer 5 km rond het waterwingebied van Loosbroek. Vaak lopen ze een heel stuk dezelfde route: via de Achterdonksestraat heen en via de Busselsesteeg weer terug. De meesten lopen drie keer per week en een paar dames alleen op zaterdag. Er wordt ook zelden afgezegd; iedereen wandelt graag en niemand wil het sportieve uitje missen. In het verleden liepen ook An Dobbelsteen en Nelly Langens nog mee, maar die zijn inmiddels gestopt. De start is altijd bij Tineke van Grinsven, daar verzamelen de dames. Op zaterdag starten ze om 9 uur ’s ochtends en op dinsdag en donderdag om half 7 ’s avonds totdat de klok wordt verzet, dan wandelen ze in de middag. En het gaat eigenlijk altijd door. Weer of geen weer, behalve als het onweert. Maar als het heel hard regent dan pakken ze de paraplu in plaats van de stokken, en gaat het gewoon door.

EEN ONGELUKJE

Het clubje ontstond zo’n vijftien jaar geleden en begon met een cursus Nordic Walking waar diverse dames aan hebben deelgenomen. Vanaf die tijd lopen ze dus samen hun rondje door het dorp. “In het begin kenden ze de stokken nog niet in Loosbroek en kregen we vaak opmerkingen in de trant van: ‘Wat zijn jullie er vroeg bij dames, het sneeuwt nog niet en nou al met stokken lopen!’” vertelt Wilhelmien, “nu is iedereen er inmiddels mee vertrouwd geraakt.” Toch hebben diezelfde stokken hen ook wel eens parten gespeeld. Een ongelukje waarbij Tineke ten val kwam omdat de stok van iemand anders precies tussen haar voeten schoot. Maar gelukkig is dat weer helemaal goed gekomen.

VERSTAND OP NUL

Een aantal van de dames ziet elkaar ook nog op woensdagmorgen bij de zwemclub. Dus meer dan genoeg activiteiten om de week sportief door te komen. De wandelaars vinden het vooral heerlijk om lekker te lopen, het hoofd even leeg te maken, verstand op nul en wat kletsen over koetjes en kalfjes. Ook de Loosbroekse nieuwtjes passeren uiteraard de revue. “Maar altijd op een nette manier waarbij we iedereen in zijn waarde laten,” vullen Tineke en Wilhelmien aan. “Bij ons is iedereen welkom, iedereen die graag wandelt mag met ons meelopen. Met of zonder stokken, dat maakt niks uit. Wij worden ook allemaal een dagje ouder en lichamelijk wordt het er natuurlijk niet beter op. Maar we hopen toch dat we dit nog heel, heel lang samen kunnen doen.”

Tekst: Caroline Lunenburg. Foto: Wim Roefs.