’t Ommetje

Fieke van der Heijden

Van Afrika naar Loosbroek

Vanaf de Bergmolen waar Fieke van der Heijden (40) woont samen met haar vriend Dennis Schouten en hun drie kinderen Abe, Diek en Renske start ons ommetje. Het gesprek komt al snel op het onderwijs. Fieke werkt op een Eindhovense basisschool. “Een school die een afspiegeling is van de maatschappij.” Ze stond er met plezier voor de klas maar enkele jaren geleden vroeg ze zich af wat ze nog meer zou willen binnen het onderwijs. “Ik was niet per se op zoek naar een nieuwe school maar wel naar een nieuwe uitdaging, ik kreeg de kans om met andere taken aan de slag te gaan.” Fieke houdt zich op school bezig met het gedrag van kinderen. Ook begeleidt ze haar collega’s in een vernieuwingstraject. “We leren kinderen om hun verantwoordelijkheid te nemen, dat ze ontdekken dat ze zelf invloed kunnen hebben op wat ze leren en hoe ze zich gedragen.”

Fieke en Dennis zijn niet getrouwd, “Dennis zegt altijd, Fieke moet de ware nog tegenkomen!” echter zijn ze al jaren samen. Op haar 16de kregen ze verkering en in de beginjaren ging ze trouw met zijn vader naar alle voetbalwedstrijden kijken. Als een ware ‘voetbalvrouw’ stond ze langs de lijn. Nog steeds zijn ze druk met sporten maar er is ook ruimte voor muziek. In huis staat een piano. “Ik kom uit een gezin waar veel muziek werd gemaakt en samen met mijn dochter volg ik les, ik houd van muziek en van dansen en ga graag naar festivals.”

Fieke vertelt vol trots over hun huis: “We hebben het zelf ontworpen en onze vaders hebben er mee aan gebouwd. Tijdens de bouw ‘overleefde’ ik in de bouwkeet met de kinderen maar het was het waard.” Toen het huis klaar was werd haar vader ernstig ziek. Ondertussen was Fieke zwanger van de derde en de dag na de geboorte van hun jongste zoon stierf haar vader. “Dat was een heftige tijd. Verdriet en geluk liggen dan dicht bij elkaar. Ik had Van Afrika naar Loosbroek Fieke van der Heijden net een baby gekregen en onze kinderen een broertje. Ook mijn schoonmoeder was ziek en stierf anderhalf jaar later. In die tijd voelde ik me krachtig en hield ik alle ballen in de lucht, maar later begon het verwerken. En in dat proces zit ik nog steeds.”

Haar wieg stond in Afrika waar haar ouders het avontuur opzochten in Congo. De eerste vier jaren van haar leven woonden ze daar. “Het was een mooie tijd waar ik me helaas niet veel meer van herinner maar waar thuis nog vaak over wordt gesproken. Ook mijn doopnaam verwijst ernaar: Tanvwa.” Zelf heeft Fieke minder de behoefte om het avontuur elders op te zoeken. Ze voelt zich thuis in Loosbroek in hun zelfgebouwde huis dat uitkijkt over de weilanden.

Tekst: Willemien Manders. Foto: Wim Roefs.