‘T OMMETJE

Piet van den Berg

Betrokken bij het dorp en de mensen in zijn omgeving

Met een smoes werd hij naar de Wis gelokt door zijn vrouw Joke want veel zin om te gaan had hij niet. Gelukkig ging hij mee en werd hij blij verrast met de Uitblinker. 

Piet van den Berg (73 jaar) maakt dit keer het ommetje. We lopen een ronde door Loosbroek in de avond. Eerst richting het gedeelte waar gebouwd gaat worden. Met een groepje hebben ze de mogelijkheden onderzocht tot het collectief bouwen (CPO) van seniorenwoningen. Daar heeft hij veel tijd ingestoken, vandaar de nominatie. “Ik was wel teleurgesteld toen we hoorden dat het allemaal niet door kon gaan.” Uiteindelijk lijkt het toch goed te komen en gaat hij samen met zijn vrouw alsnog verhuizen naar de Bersse Hoeve. “Dat lijkt op Bergse Hoeve, dat was een betere naam geweest!” aldus Piet. 

Piet is geboren in Loosbroek en op vijfjarige leeftijd verhuisde het gezin naar Vinkel waar hij opgroeide. Hij ging er naar de lagere school en toen zijn moeder bij de meester moest komen vroeg ze hem wat hij wilde worden. “Ik wil automonteur worden,” had kleine Piet geantwoord. “Dat is toch niets voor Piet, daar word je smerig van, hij kan beter loodgieter worden,” was de reactie van de meester en zo geschiedde. 

Piet ging werken bij een loodgieter in Rosmalen. Ondertussen had hij verkering gekregen met Joke Lunenburg en samen gingen ze in Loosbroek wonen aan de Donatusstraat. Hij werkte ook regelmatig bij discotheek Lunenburg. Daar deed hij de horecaervaring op die hij later goed kon inzetten bij zijn vrijwilligerswerk voor de Wis. 

De tweede reden waarom hij genomineerd was voor de Uitblinker. Hij werd erdoor overvallen, de vraag om te komen helpen bij de Wis. “Net iets voor jou, jij hebt horeca-ervaring,” Piet vroeg enige bedenktijd en besloot om het op te pakken, “Ik wil er niet voor betaald krijgen, ik doe het vrijwillig en er moet wel naar een nieuwe beheerder gezocht worden”. Die beheerder kwam er maar nog steeds is Piet er iedere maandagochtend te vinden om hand- en spandiensten te verrichten. 

Vol trots vertelt hij over zijn kleinkinderen. “Ik ben iedere zaterdag op het sportveld in Heesch te vinden.” Daar kijkt hij naar het voetballen en de hockeywedstrijden en dan zijn er ook nog handbalwedstrijden om te volgen. Een druk programma waardoor het niet meer lukt om nog bij alle wedstrijden van WHV 1 aanwezig te zijn. Iets wat hij jaren heeft gedaan. 

Voorlopig woont hij nog aan ’t Vunderke. “We hebben overal ongeveer 17 jaren gewoond maar steeds bleven we in Loosbroek”. Hij is betrokken bij het dorp en zeker bij de mensen in zijn omgeving. Voor de Zonnebloem bezoekt hij regelmatig inwoners. En dat kan hij mooi blijven doen, deze uitblinker.