‘T OMMETJE

Willie van Lanen

‘Ik blijf volhouden’

Bijna 50 jaar geleden is het dat hij in Loosbroek kwam wonen. Willie van Lanen vertelt hierover tijdens ons ommetje. Zijn vriend Piet van den Berg wilde een bouwkavel kopen aan de Donatusstraat en vroeg hem of hij interesse had. Ze moesten snel beslissen. Dat deden ze, terwijl ze al een optie hadden op een bouwkavel in Vinkel, waar Willie vandaan komt. Toch werd besloten om in Loosbroek te gaan bouwen. Tegenwoordig woont hij samen met Nellie aan de Schaapsdijk.

VRIENDINNENGROEP

Er brandt een kaarsje in het huis van Willie en zijn vrouw Nellie. Die staat bij de foto van hun overleden dochter Noortje. Het is zo’n 28 jaar geleden dat ze is overleden. Verongelukt op een zaterdagochtend, fietsend op het fietspad richting huis. Een vreselijk drama voor Willie, Nellie en hun andere dochter Laura. Ondanks het feit dat het al een tijd geleden is weet hij nog precies hoe die dag is verlopen. Hij kan er over praten, “het wordt draaglijker maar het blijft moeilijk. De komst van mijn kleinkinderen is een mooi cadeau en heeft veel goed gemaakt.” Willie vertelt over de vriendinnengroep van Noortje. “Ieder jaar met haar verjaardag en haar sterfdag belt een van de meiden om iets af te spreken, het clubje komt dan bij ons en er wordt thee gezet, er komt een pot drop op tafel en een zak chips wordt opengetrokken. Het is fijn dat ze dit nog steeds doen.”

VRIJWILLIGERSWERK

Willie is 75 jaar en zijn hele leven heeft hij gewerkt als bouwvakker bij een bedrijf. “Dat zou ik nu anders doen, ik zou zzp’er worden en mijn eigen tijd indelen.” Nu hij niet meer werkt heeft hij tijd voor vrijwilligerswerk. Bij WHV en Korloo is hij één dag in de week te vinden en verder helpt hij bij de tennisclub in Heeswijk-Dinther waar hij nog steeds tennist met het 55+ team. “Er vallen er steeds meer af en er komen geen nieuwe leden bij ons team, maar het lukt me nog steeds dus ik blijf volhouden. Ik ga ook regelmatig met de duo-fiets op pad. Dan maken we een rondje rondom Loosbroek, jammer dat er niet meer fietspaden in de buurt liggen want het fietst niet altijd gemakkelijk maar het is leuk om iemand te zien genieten.” Als hij thuis is dan gaat er veel tijd zitten in ‘zijn’ parkieten. Dat is zijn grote hobby en daar beleeft hij veel plezier aan. En natuurlijk zijn daar de kleinkinderen waar ze wekelijks gaan oppassen en in de weekenden naar de sportwedstrijden gaan kijken. Samen met Nellie fietst hij overal naartoe. “Daar blijf je fit bij.” En ondanks zijn wintervoeten en versleten knieën hebben we ruim een uur gewandeld. Dus fit is hij zeker nog.

Tekst: Willemien Manders | Foto: Wim Roefs