’t ommetje

Nanda van Helvoort-van de Wijgert

‘Ik wandel graag en luister naar de geluiden om me heen’

“Op school zijn ze op zoek naar iemand voor de administratie werd me verteld. Toen ik binnenliep om te informeren stond René, de toenmalige directeur, in de deuropening van zijn kantoor en zei dat ik wel bij hem kon komen werken. En dat was mijn sollicitatiegesprek.” Nanda (57) vertelt dit tijdens ons ommetje vanaf haar huis aan de Voorstraat. Een van de redenen waarom ze heeft ingestemd om in de Dorus te staan is dat ze al jaren op de basisschool werkt maar dat ze vermoedt dat weinig ouders haar kennen. En alle ouders met kinderen die nu op de Albertusschool zitten of zaten hebben wel mailtjes van haar ontvangen. Ze werkt er bijna 20 jaar en verzorgt de administratie. Dit doet ze ook voor basisschool ‘t Mozaïek in Heeswijk. Voorheen regelde ze tevens het overblijven en de vervangerspool maar dat gebeurt nu bovenschools.

VRIJWILLIGSTER

“Ik heb op de KLOS (Kleuter Leidsters Opleiding School) gezeten maar dat was niet voor mij weggelegd, na een jaar ben ik gestopt en ik was blij dat ik mocht gaan werken”. Haar eerste baan had ze bij de KALO (Kampen Loosbroek, zat voorheen in het pand aan de Dorpsstraat 88). “Ook daar duurde het sollicitatiegesprek niet lang maar ik mocht tenminste nog even gaan zitten, na 10 minuten stond ik weer buiten en was het geregeld.” Nanda is bijna 34 jaar getrouwd met Dirk en samen hebben ze 2 kinderen, Anke en Sten. Met Dirk heeft ze in 2 jaar tijd het Pieterpad gelopen, telkens een traject van zo’n 15-20 km. “Ik wandel graag en dan luister ik naar de geluiden om me heen.” Naast haar werk is ze vrijwilligster bij De Wis en ze zorgt samen met haar broers voor haar moeder die alleen woont want haar vader is vorig jaar overleden. “Zowel mijn ouders als de ouders van Dirk waren enkele jaren geleden kort achter elkaar 60 jaar getrouwd en dat is heel speciaal om mee te mogen maken”.

MEUBELSTUK

Ze is al jaren lid van La Orféon, ook toen ‘La’ er nog niet voor stond en er ook mannen meezongen, zoals haar Dirk. Nu zingen er alleen nog vrouwen in het koor. “Ik ben begonnen bij het Abdijkoor, zong ik daar met bijna allemaal kinderen van het gymnasium terwijl ik van de mavo kwam.” Ze is ook lid van vocalgroep FEMM, 6 personen met, u raadt het misschien al, alleen maar dames. “We zingen voornamelijk à capella en onze stemmen klinken heel mooi bij elkaar, zeggen ze!” Het is duidelijk dat Nanda graag zingt. Er staat een piano in huis maar op mijn vraag of ze daar op speelt zegt ze lachend: “Nee, ik vind het vooral een mooi meubelstuk”, maar wie weet gaat ze zichzelf nog eens begeleiden.

Tekst: Willemien Manders | Foto’s: Wim Roefs