’t ommetje

Gert Langenhuizen

‘Ik kom uit Loosbroek’

Gert (46) is eigenaar van Langenhuizen Plant, bedrijf dat samen met Langenhuizen Hoveniers dit jaar 50 jaar bestaat. Gert woont met Femke en hun kinderen, Melle (11), Pije (9) en Janne (4,5) bij de kwekerij aan de Nistelrodesedijk. Ze wonen er alweer 3 jaren en hebben geruild met zijn ouders die er eerst woonden. “Doordat ik nu bij de zaak woon geeft me dat meer rust en kan ik makkelijker schakelen.”

Gert is opgegroeid tussen de planten maar had niet meteen ‘groene vingers’. Hij wilde meer de  financiële kant op en ging naar Eindhoven om de opleiding Ondernemingsmanagement te volgen. Zijn broer Tjerry had wel altijd interesse in het bedrijf en richtte zich op het hovenierswerk. Toen het bedrijf begon te groeien vroeg vader Mari aan Gert of hij de administratie wilde verzorgen. Dat begon met één dag in de week maar langzamerhand werd dat steeds meer en viel het niet meer te combineren met zijn baan bij de ABAB. Toen hij zijn baas ging vertellen dat hij wilde stoppen zei hij letterlijk: “Ik ga naar huis toe.” Door de jaren heen rolde hij zo verder in het bedrijf en heeft hij de dagelijkse leiding over Langenhuizen Plant.

“Ik kom uit Loosbroek,”  zegt hij altijd als mensen er naar vragen, tot aan zijn 23ste heeft hij aan de Nistelrodesedijk gewoond, daarna heeft hij in Dinther boven Het Sentiment gewoond en daarna 13 jaar aan de Hoofdstraat in Heeswijk; maar hij is vooral in Dinther te vinden, bij de voetbalclub Avesteyn en bij zijn kameraden en zijn kinderen gaan er naar school toe. “Maar uitgaan was vaste prik in Lunenburg.”

“Het was fijn dat de ondernemersvereniging van Loosbroek samenging met Heeswijk-Dinther, dat is voor alle drie de dorpen beter denk ik, en het scheelde mij weer contributie want ik ben lid van beiden!” Ook sponsort het bedrijf al jaren WHV maar hij heeft een hele voetbalgeschiedenis bij Avesteyn. Dat levert soms gezonde spanning op tijdens het voetballen en daarna in de kantine. Afgelopen januari was hij op wintersport samen met een vriend en kreeg daar een heftig ongeluk. Hij rolde van de verkeerde kant van de berg af. “Ik ben niet gauw bang maar nu had ik schrik.” Het liep gelukkig goed af en met een helikopter werd hij van de berg afgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft nog veel last van zijn rug dus hij wandelt veel. Gaat graag de bossen in op de Hei; waar we ook dit ommetje maken en waar de natuur niet zo ‘gemaakt’ is maar z’n gang kan gaan.

Ook hebben ze nog plannen om de woonboerderij te verbouwen, “maar ik vind het mooier om iets mee te maken dan om iets te maken!”

Tekst: Willemien Manders | Foto’s: Wim Roefs