’t ommetje

Peter van der Meijden

‘Als het nodig is dan zijn de mensen er hier voor elkaar’

Een ommetje in de avond met volop kerstverlichting die aanwezig is in de straten waar we het hebben over ‘het kerstgevoel van Peter van der Meijden’.

Peter (62) woont samen met Wietske aan de Pastoor de Grootstraat. Ze leerden elkaar zo’n 20 jaar geleden kennen en toen ze besloten samen verder te gaan gingen ze op zoek naar een huis. Ze hadden met elkaar afgesproken dat ze bij de bezichtiging niets zouden laten blijken aan elkaar en de makelaar maar dat ze als ze in de auto zaten tegelijkertijd zouden aftellen: 1-2-3…JA! Dus wonen ze daar sinds 2005 met grote tevredenheid en zijn helemaal gesetteld in het dorp. Over Loosbroek zegt hij: “Als het nodig is dan zijn de mensen er hier voor elkaar en dat is het belangrijkste!”

Peter houdt van verkopen en doet dat in het dagelijkse leven als salesmanager bij Venrooy Cable Equipment uit Cuijk. Daarvoor rijdt hij door het hele land en reist hij naar Frankrijk, Duitsland en België om klanten te bezoeken. Maar ook tijdens de Loosbroekse rommelmarkt staat hij achter de kraam. “Ik houd ervan mensen iets te kunnen verkopen, of dat nu voor mijn werk is of op de rommelmarkt hier in het dorp, ik help met kiezen en problemen oplossen.”

BEGIN OP DE CAMPING

“Mijn kerstgevoel is mij ingegeven door mijn stiefschoonvader. Hij bouwde ieder jaar een kerstdorp op maar op een dag zei hij: ‘ik kan het niet meer’ en toen heb ik zijn spullen gekregen.” Voor Peter beginnen de werkzaamheden voor dit kerstdorp in augustus. “In onze zomervakantie begin ik op de camping met de eerste ontwerpen. Ik maak tekeningetjes en beschrijvingen in mijn aantekenboekje dat ik overigens kwijt ben geraakt maar het meeste sla ik toch op in mijn hoofd!” Weer thuis komen de spullen van de zolder en worden de ‘dooskes’ een voor een leeggemaakt. Dit is een flinke klus en gebeurt zorgvuldig. “Ieder jaar koop ik weer nieuwe spullen, we gaan dan naar de Intratuin om in te slaan. Eerst stond alles op een lange tafel maar sinds vorig jaar heb ik een stellage gemaakt die op een kerstboom lijkt en die ik nu aan het opbouwen ben.” Peter van der Meijden Een ommetje in de avond met volop kerstverlichting die aanwezig is in de straten waar we het hebben over ‘het kerstgevoel van Peter van der Meijden’.

HONDERDEN POPPETJES

Peter is een klein half jaar bezig met zijn kerstdorp: bedenken, uitpakken, opbouwen, afbreken en opruimen maar vooral genieten van dit alles. Het dorp in kerstboom-vorm bevolkt de hele bijkeuken. Het geheel kent zo’n 60 huisjes, een draaimolentje, maar ook een rijdend treintje met een stationnetje en honderden poppetjes die allerlei ambachten laten zien, van schoorsteenveger tot lantaarnaansteker. De toren heeft maar liefst 120 (!)stekkers die minutieus in het bouwwerk zijn verstopt! “Een hele klus om dat allemaal van boven naar beneden werkend te krijgen,” vertelt Peter. “Maar het werkt. Zodra het klaar is komt onze vriendengroep kijken en schuift dan ook meteen aan voor het stamppotbuffet. En tijdens de kerstdagen komt natuurlijk de familie om kerst te vieren.”

MET DE HELE FAMILIE

“Ons moeder begon al vroeg met de vraag, wat doen we met kerst?” en hoewel zijn ouders beiden zijn overleden wordt kerst nog steeds met de hele familie gevierd. Vaak op eerste kerstdag in Loosbroek. Als jullie dit lezen is de kerst al achter de rug maar staat het kerstdorp zeker nog de rest van het jaar opgebouwd dus wie weet kun je er nog een glimp van opvangen!

Tekst: Willemien Manders | Foto’s: Wim Roefs