’t Ommetje

Anouk Romme

‘De koffiemomenten met groepjes ouders waarin we met elkaar bespreken wat er goed gaat op school en wat nog beter kan vind ik waardevol’

De basisschool in Loosbroek heeft sinds september afgelopen jaar een nieuwe directeur. Tijd om nader kennis te maken tijdens een ommetje.

Anouk Romme (34) staat te wachten als ik de school binnenloop en ze vertelt me: “Ik kende basisschool Albertus van een aantal jaren geleden toen ik hier kwam invallen en toen voelde het al goed in Loosbroek. De gemoedelijke sfeer onderling en de saamhorigheid die ik zie bij het team, de leerlingen en ook bij de ouders maakt het heel speciaal.” Je zou zeggen dat dit overal zo is maar volgens Anouk is dat toch iets speciaals voor hier in Loosbroek. “Het is heel bijzonder dat hier de leerlingen uit de bovenbouw net zo gemakkelijk met de leerlingen uit de onderbouw spelen en naar elkaar omkijken dan dat ze alleen met leeftijdsgenoten afspreken. Er samen zijn voor elkaar dat maakt het speciaal en daar wil ik ook een bijdrage aan leveren.”

HOVENIERSBEDRIJF

De kersverse basisschooldirecteur werkt in ons dorp, maar woont in Geffen met haar man en hun 3 kinderen, Nienke (5), Sieme (7) en Jurre (9). Ze hebben daar een hoveniersbedrijf Papenhoeve. Een druk bestaan maar er blijft toch nog tijd voor hobby’s. “Ik fotografeer graag en vind het leuk om dingen te ondernemen. Dagjes uit met familie en vrienden, daar krijg ik energie van. Ik houd van lekker uit eten maar bak ook graag zelf wat lekkers.” Op de dagen dat ze niet voor school werkt, zet ze zich in bij activiteiten voor haar kinderen.

BREINONTWIKKELING

Zo komt ons gesprek op het onderwijs en ambities. “Ik wilde graag schooldirecteur worden zodat ik een grotere groep kan bereiken en ik medeverantwoordelijk kan zijn voor de kwaliteit van het onderwijs op school.” Voor het team van de Albertusschool betekent dit dat ze zich verdiepen in de kennis over ‘hoe leren werkt’, denk hierbij aan breinontwikkeling. Ook het toepassen van de 5R (Rust, Ritme, Routine, Regelmaat en Relatie) staan centraal in het onderwijs, dit om leerlingen de beste kansen te bieden. “Ik weet zeker dat ieder kind kan leren maar wel op z’n eigen tempo.”

MOOIE MOMENTEN

“De maandopening vind ik een van de mooie momenten hier op school waarin steeds een andere klas zich presenteert aan de rest.” Op de vraag of er nog andere bijzondere gebeurtenissen zijn, hoeft ze niet lang na te denken, “De koffiemomenten met groepjes ouders waarin we met elkaar bespreken wat er goed gaat op school en wat nog beter kan vind ik waardevol en ook ben ik trots op het nieuwe logo. Verder hebben we de Kijkweek waarin ouders een kijkje in de klas krijgen én dat ik alle kinderen ’s ochtends kan begroeten en alle namen ken.” En dat merk ik ook als we terugkomen want de school is dan net uit. Anouk maakt een praatje met enkele ouders en leerlingen, tijd om ons ommetje af te ronden.

Tekst: Willemien Manders | Foto’s: Wim Roefs