’t ommetje

Marietha Bosch

‘Ik vind het fijn om met een kopje koffie of wijntje gezellig bij te praten’

Ze twijfelde even toen het haar werd gevraagd maar na wat bedenktijd stemde ze gelukkig in om een ommetje te maken. Vanuit de Schaapsdijk starten we onze wandeling want daar woont Marietha Bosch (59) met haar Jan. Hun twee zonen Jari en Mika zijn al uitgevlogen maar weten de weg naar huis nog vaak te vinden. Ook is daar hond Shiva, waar ze dagelijks haar ronde mee maakt. Het gesprek begint over haar werk waar ze vol passie over vertelt. Afgelopen december werkte ze 40 jaar voor de zorgorganisatie Pantein. “Ik ben begonnen in de gewone thuiszorg maar in ’93 ben ik gaan leren om zo in de gespecialiseerde thuiszorg of wel thuisbegeleiding te kunnen werken en dat doe ik nog steeds met heel veel plezier.”

BEPERKING

Haar kinderen zijn er verbaasd over dat ze al zo lang bij dezelfde werkgever zit, ‘dat is toch niet normaal’ maar voor haar is dat juist heel normaal. “Ik kom bij allerlei mensen over de vloer die hulp en ondersteuning nodig hebben, jonge gezinnen met kinderen maar ook ouderen of mensen met een beperking, waar ik kan help ik ze om zelf hun leven op te pakken en samen bekijken we wat er mogelijk is. Daar draait het om, mensen ondersteunen om zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen leven. Dat maakt mijn werk nuttig en ik wil altijd meedenken en kijken naar mogelijkheden. Een enkele keer maak ik het mee dat er kinderen uit huis geplaatst moeten worden en ik probeer dan vooral rust te creëren en duidelijk te maken dat we er zijn om te helpen.”

UITLAAPKLEP

Op mijn vraag waar ze trots op is in haar werk vertelt ze: “Eén keer in de 6 weken komt er een groepje mensen bij Pieter Breughel die onder onze begeleiding samen koken en elkaar daar ontmoeten en dat is heel fijn. Deze mensen wonen ‘zelfstandig’ met begeleiding en op deze manier komen ze met elkaar in contact.” Naast haar werk is ze heel sportief en altijd bezig. “Ik ga al jaren spinnen in Heeswijk- Dinther en die uitlaatklep is belangrijk voor me, mijn hoofd leegmaken en alles even vergeten. Ook doe ik aan yoga waar ik mijn ontspanning vind. Ik heb jaren gevoetbald maar dat kan ik niet meer dus nu ga ik wielrennen met een clubje vriendinnen. Ik sla dan twee vliegen in één klap. Ik heb mijn maatjes gezien en ik heb gefietst!”

KUNSTWERK

Marietha is zorgzaam en trouw, dat komt tot uiting in haar werk maar ook in haar privéleven. Ze heeft al meer dan 50 jaar haar vriendinnen waar ze regelmatig leuke dingen mee onderneemt. Ook treft ze nog steeds enkele (oud) collega’s en heeft ze vanuit haar voetbalperiode haar vaste team. “Dat is een mooi groepje dames waarmee we nog van alles ondernemen en we staan altijd klaar voor elkaar. Toen ik 40 jaar in dienst was hebben ze een mooi kunstwerk voor mij gekocht dat nu in onze achtertuin staat.” Ook haar familie speelt een grote rol in haar leven. “Ik probeer enkele keren per week bij mijn ouders binnen te lopen en binnenkort ga ik weer op stap met mijn schoonzussen.”

LUISTEREN

Ze heeft een druk leven en dat heeft ze ook nodig alhoewel; “Soms moet ik mezelf tot rust roepen, ik moet dan echt naar mezelf luisteren en even kalm aan doen. Maar als ik een week niets heb afgesproken dan voelt dat ook niet goed. Ik vind het fijn onder het genot van een kopje koffie of een wijntje gezellig bij te praten.” Het leven van Marietha en Jan en hun zoons stond 4 jaar geleden op z’n kop toen Jan werd getroffen door een herseninfarct. “Dat was heftig maar we hebben ondertussen onze balans gevonden en gaan er samen voor. Het lastigste vind ik misschien wel dat ik soms om hulp moet vragen. Ik bied liever hulp maar mensen willen graag helpen.”

Tekst: Willemien Manders | Foto’s: Wim Roefs