‘T OMMETJE

Mascha Langenhuizen

‘We zijn een klein dorp en als er iets georganiseerd wordt, is het mooi om mee te doen’

Tussen Loosbroek en Dinther vlakbij de Heische Wal start het ommetje vanaf de Heideweg met Mascha Langenhuizen (48 jaar). Mascha is getrouwd met Haico Langenhuizen, “die van de kippen” zoals ze zelf zegt. Mascha komt uit Veghel ‘uit de straat’ en moest wel wennen in het begin dat ze hier kwam wonen, zo achteraf. “Ik vind het nu heerlijk, we kunnen lekker de bossen in met onze hond en we hebben alle ruimte hier.” Ze wonen er sinds 2001 en hebben ondertussen 3 kinderen, Ties (16), Siem (14) en Linde (12).

“Ik werk als planner in het Bernhoven ziekenhuis in Uden. Daar ben ik medeverantwoordelijk voor het inplannen van de roosters van de verpleegkundigen, we kijken vooruit, signaleren eventuele knelpunten zodat alles zo stabiel mogelijk kan draaien. Steeds weer een mooie puzzel om te maken.” Om contact met de werkvloer te behouden zit ze regelmatig niet in het kantoor maar ergens op de werkvloer aan een balie te werken zodat ze hoort en beleeft wat er gebeurt.

“Ik ben eigenlijk opgeleid als verpleegkundige maar dat werk heb ik helaas niet lang kunnen doen omdat ik jaren geleden een ongeluk heb gehad waardoor ik het zware werk niet meer kon verrichten, dat vind ik jammer en ik heb later weleens geprobeerd om het weer op te pakken maar dat lukt me niet.” Zo’n 11,5 jaar geleden werd er diabetes bij haar vastgesteld. “Na de geboorte van onze jongste bleef ik lang niet fit, toen ik terecht kwam bij een jonge arts in opleiding heeft zij het opgepakt en onderzoeken ingesteld.” De diabetes beheerst niet haar leven maar het is iets waar ze wel rekening mee moet houden. “Ik heb nu een pompje en sensor die steeds meet hoe het met me gaat maar ik moet altijd zorgen voor balans. Bedenken hoeveel energie iets me kost en dan mijn krachten verdelen.” Het weerhoudt haar er niet van om op de mountainbike te stappen en lekker te gaan fietsen, maar niet alleen. “Dit doen Haico en ik samen, het is fijn om er op uit te gaan en hij kan mij ook een beetje in de gaten houden want ik kan altijd een hypo krijgen.”

Mascha is actief bij de buurtvereniging en heeft ook in de werkgroep van de tennisclub gezeten. Eerder was ze 5 jaar coach van het korfbalteam van haar dochter Linde wat erg leuk was. Nu is ze nog betrokken bij het wedstrijdsecretariaat van de korfbalcub. “Ik vind het belangrijk om mijn bijdrage te leveren. Iets kan niet bestaan zonder vrijwilligers. We zijn een klein dorp en als er iets georganiseerd wordt is het mooi om mee te doen. De saamhorigheid en het samen dingen ondernemen en elkaar helpen, daar draait het toch om!”

Tekst: Willemien Manders | Foto: Wim Roefs