’t Ommetje

Martijn van Pinxteren

‘Als iedereen iets oppakt in het dorp, dan gaat het door’

Trots kijkt hij naar zijn 2 zonen, Senn en Raf die hij samen heeft met Femke Manders. De jongens gaan met hem op de foto voordat we ons ommetje starten. Martijn van Pinxteren woont al 42 jaar aan de Dorpsstraat. Hij woont nog steeds in het huis waarin hij is geboren en getogen hoewel het er tegenwoordig anders uitziet. Voor zijn vader Ties was dit het laatste bouwproject voordat hij stierf. Het verbouwen van het huis voor zijn zoon Martijn en zijn gezin en het bouwen van een aanleunwoning voor hemzelf en Marietje, zijn vrouw. Hij heeft er niet lang van kunnen genieten helaas. Martijn vertelt erover tijdens onze wandeling. “Ik ben blij dat ons pap mijn zoon nog heeft kunnen zien maar helaas was het veel te kort.” Femke beviel van hun jongste, acht dagen voordat Ties stierf, nu alweer 4 1/2 jaar geleden. Een intense en verdrietige periode maar ook bijzonder om mee te maken. Het heeft veel indruk op hem gemaakt. Enerzijds werden er bloemen bezorgd met een felicitatie maar er kwamen ook veel rouwboeketten waardoor de bloemist soms niet wist of ze moest feliciteren of condoleren.

BASISSCHOOL

Hij wil overal ‘het beste van maken’ en dat lukt meestal prima. Het ondernemerschap zit hem in het bloed dus is hij vijf jaar geleden voor zichzelf begonnen samen met een compagnon. Ze zijn het bedrijf Grayhams gestart. Daarvoor heeft Martijn vele jaren bij BAS gewerkt en met de ervaring die hij daar heeft opgedaan kon hij zelfstandig aan de slag. Grayhams houdt zich bezig met de automatisering van auto- en truckdealers. Het bedrijf zit in Uden en IJsselstein, maar in de afgelopen jaren met de lockdowns heeft hij veel thuis gewerkt. Hier kijkt hij positief op terug. “We maakten er maar het beste van, meer tijd voor mijn zoons en regelmatig een wijntje aan het eind van de werkdag samen. Als veel in je leven goed gaat dan gaat het vanzelf,” realiseert hij zich en hij weet dat niet alles vanzelfsprekend is. “Vroeger dacht ik daar niet zo over na,” maar nu weet hij dat hij geluk heeft. De intense band die Martijn heeft met zijn familie waardeert hij enorm en met zijn vrienden ervaart hij hetzelfde. Sommigen kent hij al vanaf de basisschool. Ze ondernemen gezamenlijke uitjes met en zonder kinderen en genieten volop, maar zijn er ook voor elkaar in droevige tijden.

JEUGDTRAINER

Martijn is een fanatieke voetballer. Voorheen altijd in het eerste en nu in het vierde bij WHV. Hij is er al jaren actief in diverse commissies en nu als jeugdtrainer bij zijn zoon Senn, maar vroeger ook al voor de jongeren. Dat verantwoordelijkheidsgevoel past bij hem. “Als iedereen iets oppakt in het dorp dan gaat het door.” En zo is het maar net!

Tekst: Willemien Manders. Foto: Wim Roefs.