‘T Ommetje

Peter van Oort

‘De natuur en de landbouw in harmonie’, dat is wat hij na wil streven. Peter van Oort (41 jaar) vertelt er vol enthousiasme over tijdens ons ommetje. Peter ontwerpt voedselbossen en hij plant ze ook aan.

‘Milieu, natuur, gezondheid, planten en buiten zijn’

In zijn proeftuin rondom de Middeloortse Hoeve laat hij zien wat er allemaal mogelijk is. Het idee erachter is dat er meer biodiversiteit komt en dat is goed voor het klimaat. Door bomen en struiken te planten verbetert de bodem en dat is de basis voor een gezond landbouwsysteem. De eetbare vruchten, noten, bessen, scheuten, bloemen en bladeren kunnen dan weer verkocht worden waardoor het economisch rendabel is. Hij is druk bezig met het ontwerpen, aanleggen, maar ook het beheer neemt hij op zich. Hij krijgt opdrachten vanuit de hele provincie, maar zou ook graag dichterbij huis aan de slag willen gaan. Mocht er interesse zijn voor dit concept dan vertelt hij er graag meer over.

KNETTERGEK

Het begon allemaal bij zijn oma’s in de tuin. Als 9-jarige jongen verzorgde hij daar al de plantjes en hij wilde graag hovenier worden, maar is uiteindelijk voor gymleraar gaan studeren. Door zijn hart te volgen is hij timmerman geworden, heeft hij in een TBS instelling gewerkt, ook is hij hovenier en boomkweker geweest en uiteindelijk op het spoor van voedselbossen gekomen. “Dit is waar al mijn passies samenkomen; milieu, natuur, gezondheid, planten en buiten zijn”. Peter woont samen met Janneke waar hij ‘knettergek’ op is. Ook Milan en Lizzie, de hond en kat, horen erbij. Ze brengen veel tijd door in en rondom de boerderij die ze aan het opknappen zijn. 5 jaar geleden waren ze op zoek naar een ‘opknappertje’. Het werd het achterste gedeelte van de boerderij aan de Loosbroekseweg en daar geniet hij nog iedere dag van. Hij komt uit Bilthoven maar hij vindt het heerlijk om in Loosbroek te wonen. “Er is zo’n fijne sfeer hier in het dorp.”

PROEFTUIN

Nieuwe mensen ontmoeten of samen komen met vrienden of familie, daar krijgt hij energie van. Niet per se de drukte opzoeken maar thuis genieten van huis en haard. Af en toe een filmpje op de bank is een groot genot. Hij kan de drukte van zijn werk en de verbouwing goed loslaten om te gaan wandelen of hardlopen. Alhoewel er altijd genoeg te doen is kan hij de tijd nemen om stil te staan bij wat hij heeft. In Loosbroek heeft hij dat allemaal gevonden. Hij ervaart een fijne sfeer in het dorp en wil er nooit meer weg. Het brandnetelsoepje dat hij gemaakt heeft met ingrediënten uit zijn proeftuin smaakt voortreffelijk en terwijl we ervan eten benadrukt hij nogmaals dat het voedselbos meer aandacht verdient.

Tekst: Willemien Manders. Foto: Tamara van Krieken.