’t Ommetje

Janneke van Roij

Mijn ommetje start vandaag bij de Middeloorstehoeve. Deze boerderij staat aan de Loosbroekseweg. Janneke van Roij woont daar sinds 3,5 jaar met Peter. Het toeval wil dat zijn achternaam Van Oort is, net zoals de buurtvereniging. Ze wonen in het voorhuis van de boerderij maar vanaf de weg gezien is dat het achterste gedeelte. Vroeger stonden boerderijen met de voorkant richting de kerk vandaar.

ONDERZOEK

We lopen samen met haar onafscheidelijke viervoeter Milan richting Jonkersbos. Het kan nog net voordat de avond valt op deze mooie herfstdag. Janneke vertelt onderweg dat ze haar proefschrift aan het afronden is. De afgelopen vier jaar heeft ze in opdracht van IKNL (Integraal Kanker Centrum Nederland) onderzoek gedaan. Dit wordt gesubsidieerd door RoPaRun. “We doen onderzoek naar de ervaren kwaliteit van palliatieve zorg en de kwaliteit van leven van mensen met gevorderde kanker en hun naasten. Dit betekent dat gekeken wordt naar de relatie van palliatieve zorg met de kwaliteit van leven van mensen die niet meer beter worden maar soms nog wel langere tijd blijven leven. Dit is zwaar voor henzelf maar zeker ook voor de mensen om hen heen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat naasten het vaak emotioneel zwaarder hebben dan de patiënt.” Janneke hoopt dat met de bevindingen uit haar onderzoek ook deze mensen beter begeleid gaan worden. Tijdens onze wandeling vertelt ze enthousiast over het onderzoek en de samenwerking met zowel patiënten als artsen en verpleegkundigen. Ondanks het zware onderwerp geeft het onderzoek haar voldoening omdat er concrete aanbevelingen voor de praktijk uit voortkomen. Naast het onderzoek werkt Janneke drie dagen per week in Tilburg als psycholoog in de revalidatie. Ze begeleidt mensen met niet aangeboren hersenletsel. Het liefst individueel om zo maatwerk te bieden.

OPENHEID

Thuis in Loosbroek is ze aan het hardlopen, hockeyen, tennissen en wielrennen. Daarnaast spreekt ze graag met vrienden af om bij te kletsen. Ook is ze vaak samen met Peter in de weer in en rondom de boerderij. “Ik vind veel dingen leuk en hou van nieuwe activiteiten ondernemen”. Ze was aangenaam verrast over de openheid van de bewoners van Loosbroek. “Toen we thuis kwamen van onze eerste buurtborrel zeiden Peter en ik tegen elkaar hoe gezellig het was geweest!” Ze is enthousiast over alle activiteiten die er in Loosbroek zijn en dat je overal bij betrokken wordt. “We hebben het getroffen in het gezellige Loosbroek!”

Tekst: Willemien Manders. Foto: Wim Roefs.