Thuis

Ramona Lunenburg

‘Ik vind het heel erg fijn in Loosbroek, iedereen kent elkaar en staat voor elkaar klaar’

Geboren en getogen in Loosbroek en als het aan haar ligt gaat ze hier voorlopig ook nog niet weg. Ramona Lunenburg (43) woont samen met partner Teun van Santvoort en haar zoons Wes en Cas aan de Dorpsstraat, waar ze een aantal jaar geleden hun eigen droomhuis hebben gebouwd.

SCHOONHEIDSSPECIALISTE

Ramona groeide op met haar vader, moeder en broer. Haar moeder, Dia Lunenburg, was van beroep schoonheidsspecialiste. Iets wat Ramona vanaf jonge leeftijd interesseerde. Ramona behaalde haar VMBO-diploma op het Fioretti om daarna net als haar moeder allround schoonheidsspecialiste te worden. Dat diploma haalde ze op haar 18e. Daarna ging ze meteen aan de slag. Ramona had altijd een hele speciale band met haar moeder. Ze waren erg close. Ramona vertelt vol trots hoeveel ze van haar moeder heeft geleerd, in het vak maar ook in de rest van haar leven. “Dingen die zij deed en vertelde zal ik voor de rest van mijn leven met me meenemen, vooral nu ik zelf moeder ben, is me dat heel erg waardevol.” Dus toen haar moeder ziek werd, twijfelde Ramona geen seconde over de vraag of zij de schoonheidssalon wilde overnemen. Tot hun grote verdriet is Dia, na een lang ziekbed, 5 jaar geleden overleden. “Je leert ermee leven, maar het zal altijd pijn blijven doen.”

HOOGZWANGER

Ramona heeft haar vak als schoonheidsspecialiste gecombineerd met het particuliere onderwijs. Toen ze 34 was, merkte Ramona dat ze graag nog meer uitdaging wilde in het onderwijs en maakte de stap naar het MBO Summa College Beauty & Lifestyle, te Eindhoven. Hiervoor was een onderwijsbevoegdheid noodzakelijk. Daarom heeft ze toen besloten de opleiding Bachelor leraar gezondheidszorg en welzijn te gaan volgen. Dit was een parttime opleiding die ze naast haar werk in het onderwijs en in haar salon deed terwijl ze ook nog eens zwanger was van Wes en daarna van Cas die uiteindelijk twee weken nadat Ramona haar diploma haalde is geboren. Een drukke tijd dus. “Ik wilde graag docent worden in mijn vak om kennis over te dragen. Ik vind het heel erg leuk om mensen dingen te leren die ik zelf ook heel graag doe. Eigenlijk probeer ik gewoon mijn passie voor het vak over te brengen,” vertelt Ramona met een lach.

LUNENBURG

Ramona heeft haar partner Teun in Loosbroek leren kennen. Teun komt oorspronkelijk niet uit Loosbroek maar uit Berlicum. “Eigenlijk is het wel een grappig verhaal,” begint Ramona te vertellen. “Het was vrijdagavond toen mijn vriendinnen bij me langs kwamen. Het was Boogie bij Lunenburg, maar ik had geen zin om te gaan. Ik had die week ervoor namelijk een date gehad die niet leuk was. Maar toch kregen mijn vriendinnen me uiteindelijk zo ver om mee te gaan. “Oke,” zei ik, “maar ik ga me echt niet omkleden.” Dus ging ik in een polo en een spijkerbroek mee naar Boogie. Daarbinnen kwam ik ons pap tegen, hij stond met iemand te praten die ik niet kende. Ik vroeg aan mijn vriendinnen of zij toevallig wisten wie dat was. Niemand kende hem. Waarna Brechje naar mijn vader liep om te vragen met wie hij stond te praten. Dat was dus Teun. En ik weet nog dat ik mijn vader hoorde zeggen; “Dat wil die kleine van ons zeker weten.” Uiteindelijk zijn Teun en ik aan de praat geraakt en klikte het meteen heel erg goed. Van het een kwam het ander en nu zijn we hier.”

BUURVROUW

Inmiddels woont Ramona al zo’n 6 jaar aan de Dorpsstraat waar ze ook haar eigen schoonheidssalon aan huis heeft. “Ik vind het heel erg fijn in Loosbroek, iedereen kent elkaar en staat voor elkaar klaar. Het geeft echt het gevoel van thuis. En nu met ons nieuwe huis is het plaatje helemaal compleet. We hebben ook erg goed contact met onze buurvrouw Mien. De jongens vragen dan ook vaak: “Mag ik even bij Mien gaan kijken?”

Tekst: Pleun van den Helm Foto’s: Eveline van Uden-Buijs / Wim Roefs