thuisgebleven

Lotte van Mill

‘Bijna een stage in Los Angeles’

Lotte van Mil (22) woont tijdelijk weer bij haar ouders en één van haar twee broers aan de Schaapsdijk. Dat ligt vooral aan corona. De plannen waren anders.
“Ik heb drie jaar in Maastricht gewoond en daar aan de universiteit de Bachelor Biomedical Sciences (BMS) behaald,” vertelt Lotte. “Tijdens deze studie heb ik me beziggehouden met hoe het menselijk lichaam functioneert in het dagelijkse leven, bij ziekte, tijdens veroudering en bij het leveren van bijzondere (sport)prestaties. Daarna ben ik anderhalf jaar in Amsterdam gaan wonen voor de Master Oncology. Daarvoor moet ik twee stages volgen.
Een in Nederland en bij voorkeur een in het buitenland. De eerste deed ik in het Amsterdam UMC. Voor de tweede heb ik lang getwijfeld tussen Amerika en Engeland. Amerika is gaver, een bijzondere ervaring, verder weg maar ook een stuk duurder.

KANKERCELLEN

Toen een vriendin me vertelde over haar uitwisseling in Los Angeles en me wees op de goede onderzoeken die daar worden gedaan was ik om: het werd Amerika. Ik zocht contact met haar toenmalige mentor en kon gelijk komen. Alles was geregeld, ik zou bijna op het vliegtuig stappen om daar voor een half jaar onderzoek te doen naar het immuunsysteem bij kanker. Normaal gesproken worden ‘slechte’ cellen in het lichaam opgeruimd door ons immuunsysteem. Bij kanker weten deze slechte kankercellen vaak te ontsnappen aan ons immuunsysteem en wordt het immuunsysteem daarnaast ook nog onderdrukt. Ik wilde gaan onderzoeken wat de rol is van de ‘NK cel’ tijdens deze onderdrukking van het immuunsysteem, om hopelijk weer een klein stukje van de puzzel op te kunnen lossen. Helaas kwam corona en gingen alle grenzen dicht.”

WETENSCHAPPER

Voorlopig is haar stage uitgesteld en heeft ze een studievertraging van een jaar. Of de buitenlandse stage er nog van komt is onzeker. “Ik wil nog steeds graag naar Amerika, maar het moet er wel veilig, vrij en fijn zijn. Voorlopig is er niets, dat is heel erg balen, maar er zijn nu natuurlijk veel ergere dingen. Ik zit weer fijn thuis met alle voordelen van Loosbroek: de rust, de ruimte en dichtbij familie en vrienden. In Amsterdam heb ik een klein kamertje, hier een ruim huis met een mooie tuin, al mis ik de stad wel. Ik werk vanuit huis bij kaartenmaker Greetz in de klantenservice en af en toe bij onze Dagwinkel. Allemaal tijdelijk, wanneer het kan maak ik mijn studie af, hoe dan ook. Ik heb mijn kamer onderverhuurd maar die komt binnenkort weer leeg en dan ga ik terug. Hopelijk kan ik dan snel mijn studie oppakken. En dan? Misschien ga ik een PhD doen, dat betekent vier jaar promotieonderzoek aan een universiteit of onderzoeksinstituut. Ik blijf onderzoeker denk ik, wetenschapper, ook al weet ik dat nog niet zeker, ook dat onderzoek ik nog even…”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.