Thuiskomen

Gabrielle en Hans

Aan de Berkenvenseweg, waar menig Loosbroekenaar nog een potje tennis heeft gespeeld bij de familie Van Dijk, wonen sinds 2020 Hans Cleton (63) en Gabrielle Janssen (59). Ze kochten het huis van de familie Van der Geld die op hun beurt een onderkomen vond in ‘ons’ parochiehuis.

In de enorme woonkeuken met handgemaakte meubelen, fraaie kunst en een oude gokkast aan de muur vertellen ze hun verhaal. Hans is geboren en getogen in Rotterdam, de wieg van Gabrielle stond in Blerick, bij Venlo. In 2003 ontmoette het tweetal elkaar na het overlijden van een gezamenlijke vriend. Ze bouwden een huis in Renswoude, de biblebelt, waar ze zeventien jaar woonden. “Een fijn huis,” vertelt Gabrielle, maar niet het dorp waar we met pensioen wilden. Het daar heersende dogma ‘Het leven is lijden, mevrouw’, past me niet zo. We hadden een eisenpakket gemaakt: terug naar het zuiden, beneden kunnen slapen en een dorp aan het water. We zijn in zestien dorpen wezen kijken, hebben overnacht in hotels en wandelingen gemaakt in de omgeving. Het was het allemaal net niet.”

THUISKOMEN

Uiteindelijk vonden ze via Funda hun stekje in Loosbroek. “We gingen kijken en liepen ‘in een rij’ naar binnen. Voor en achter ons waren potentiële kopers gepland. Het had niets wat op ons verlanglijstje stond, en tegelijk was het alles wat we wilden. Het was al mooi maar we hebben het weer up-to-date gemaakt. Vooral de tuin, daar kwamen bij het aanleggen nog steeds grote brokken puin van de tennisbaan naar boven.“ Het resultaat is een prachtig huis met dito tuin. We zijn heel blij en tevreden met de plek, het huis en de buurt. We kregen van de buurt een warm welkom met een kaartje of een praatje. Dat was in Renswoude wel anders. “Daar is iedereen meer op zichzelf.” Vooral Gabrielle voelt zich erg thuis. “Ik spreek ook de taal, het zuiden, dat is toch thuiskomen voor mij.”

ONTSPANNEN

Gabrielle doet als manager IT een opdracht bij een drietal ziekenhuizen, Hans is eigenaar van een managing-consultingbureau en adviseert bedrijven in binnenen buitenland op het gebied van IT en organisatiekunde. Zo werkte hij acht jaar in Zuid-Afrika en is hij nu aan de slag met projecten in Finland en Brazilië. Naast ondernemer is Hans een karatemeester, bezitter van de vijfde zwarte band en heeft hij karatescholen in Rotterdam en Scherpenzeel. De karateka geeft les in landen als Israël en Hongarije. “Het is een kunstvorm. De enige tegenstander die je hebt dat ben je zelf. Je leert controle te krijgen over je lichaam. En een heerlijke manier om te ontspannen en tot hoge leeftijd te beoefenen. Een karateschool opzetten in Loosbroek, dat lijkt me nog wel een uitdaging,” lacht hij. “Ik hoor het graag als er liefhebbers zijn.” De hobby van Gabrielle oogt wat rustiger: ze wandelt graag met haar honden, twee Hongaarse staanders. “Lekker struinen in de wandelpaadjes die rond ons huis lopen, heerlijk.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.