trots

Rik Verhagen

‘Ik ben trots dat ik de kans heb gekregen om te boeren’

Rik Verhagen (24) was als kind altijd al bezig met dieren en kreeg van zijn opa voor zijn zesde verjaardag een schaap cadeau. “Als ik tussen de middag uit school kwam gefietst dan stond dit schaap in de hoek van de wei al op mij te wachten zodat ik haar een aai over haar bol kon geven,” vertelt Rik. Hij groeit, samen met een oudere broer en zus op in Schijndel bij zijn ouders op het melkveebedrijf. Op het Elde College koos hij voor de sector Groen zodat hij met zijn handen bezig kon zijn zoals tuinonderhoud of dierverzorging. Na de middelbare school gaat Rik naar Helicon in Boxtel en volgt de opleiding melkveehouderij. “Ik ging toen elke dag met onze Fendt 309 tractor naar school. De stages op andere boerenbedrijven vond ik het leukst omdat daar theorie en praktijk gekoppeld worden en samenkomen.” En zo was Rik ooit stagiair bij het melkveebedrijf van de familie Van der Wielen aan de Jonkerstraat, dat nu is gekocht door zijn ouders. Rik woont er sinds december samen met zijn vriendin Kirsten en hond Ziva.

ONZEKERHEID

“Op de dag dat mijn opa stierf hadden we het eerste gesprek met de gemeente Schijndel over het wegkopen van ons melkveebedrijf voor woningbouw. We hebben lang in onzekerheid gezeten of dat we wel konden blijven boeren. Ik zat nog op school toen we het bedrijf van Familie van der Wielen kochten en de overname is echt super verlopen want ik kon meteen verder met de bedrijfsvoering. Inmiddels staan er 140 melkkoeien en 40 stuks jongvee.” Zijn ouders zijn in Schijndel blijven wonen, waar alle stallen zijn geruimd. “Ik ben trots dat ik de kans gekregen heb van mijn ouders ook verder te boeren. Mijn ouders komen elke dag om te helpen met het voeren van de koeien, de kalfjes melk geven en te ondersteunen in de boekhouding, zodat ik twee dagen per week buitenhuis kan gaan werken als veetransporteur bij Veehandel Korsten.

NATUURGEBIED

Ik ben hier in de buurt warm ontvangen en meteen aangesloten bij de buurtvereniging.” Inmiddels is Rik ook bestuurslid van Boerenbond Loosbroek en helpt hij mee met het organiseren van de Trekkertrek, de Boerengezinsdag en de kaartavonden. “Ik wil graag als boer oud worden en met ons bedrijf een beetje groeien maar het is onzeker om boer te zijn en te blijven. We hebben geluk dat natuurgebied de Maashorst geen Natura2000 gebied is. We hebben jarenlang onzekerheid gehad over ons voortbestaan in Schijndel en nu komt de onzekerheid vanuit de overheid. Mijn droom is om het mijn leven lang vol te houden. Mijn opa heeft tot zijn 80ste meegewerkt op onze boerderij. Hij is mijn grote voorbeeld,” besluit Rik.

Tekst: Chantal Kanters | Foto: Wim Roefs