trots

Amy en Milou Langens

‘Wat we willen? Professioneel paardrijdster worden natuurlijk en een eigen manege!’

Dat het in Loosbroek borrelt en wemelt van de (jonge) talenten werd in eerdere Dorus edities al uitgebreid beschreven. Maar wat nog niet iedereen weet is dat er op de Kampweg twee geweldige professionele en beroemde amazones in spe en de toekomstige eigenaressen van mooie maneges en stallen wonen. Ze verheugen zich op het interview, deze rasechte paardenmeisjes: Amy en Milou Langens en ze blijken geen vragen nodig te hebben om een dik uur te vullen met hun enthousiaste verhalen.

Milou krijgt van haar grote zus de ruimte om te beginnen: “Ik ben 8 jaar en ik vind paardrijden een hele leuke sport. We rijden thuis maar ook bij RSV Vorstenbosch en da’s echt een hele leuke club.” In een adem schakelt Milou van het onderwerp paardrijden over naar een in haar beleving wel hele fijne bijkomstigheid van de ponyclub, namelijk het jaarlijkse kamp: “Soms gaan we op kamp en dat is ook heel leuk. We hadden een dropping en toen zijn we in een sloot gaan liggen zodat ze ons niet konden zien. Toen heeft iemand de politie gebeld, omdat ze dachten dat er dode mensen in de sloot lagen. De politieagenten kwamen zoeken maar hebben ons niet gevonden, maar het was best wel eng!”

Milou is al op hele jonge leeftijd begonnen met paardrijden: 3 jaar was ze pas. “Een echt gevalletje van met de paplepel ingegeven” lacht moeder Simone. Milou’s eigen pony heet Binky en is al 29 jaar oud. Milou: “Binky was eerst van Amy maar nu van mij. Ik had eerst ook Samson maar die is er niet meer, die is verkocht.” Haar gezicht betrekt een beetje, maar ze is al snel weer op dreef: “We oefenen op de club ook viertal rijden en doen binnenkort aan wedstrijden mee. Wij hebben er heel veel zin in en zijn al heel vaak eerste geworden.” Hierbij kijkt Milou heel even opzij naar zus Amy, alsof ze van haar een correctie verwacht. Amy is dan aan de beurt: “Ik ben Amy, ik ben 10 jaar, ik zit onder korfbal, paardrijden en de musicalgroep Joy. Milou zit daar ook op. Dat doen we op woensdag. Ik zit bij RSV Vorstenbosch en bij de Vaillanten in Heeswijk- Dinther. Ik doe dressuur, springen en crossen, dat is ook springen maar dan bijvoorbeeld over water. Ik heb 80 cm gesprongen, ik heb B dressuur. Ik rijd op Cooky, Desmo en Djolly (alleen voor dressuur want die kan niet zo goed springen) en ik was ook 3 toen ik begon.” Amy oogt trots maar is ook heel eerlijk: “Ik ben wel een keertje gevallen en toen ben ik een poosje gestopt. Ik was toen eventjes een beetje bang. Het gebeurde hier naast het huis en kwam door een vogel die plots uit de bosjes vloog. Ik had niks gebroken maar het deed wel pijn.”

Er schiet Milou weer iets te binnen over het kamp: “Na de dropping gingen we marshmallows roosteren. Heel lekker met koekjes. We verstoppen ons ook wel eens in de paardentrailer, dat mag eigenlijk niet, en je wordt helemaal door elkaar geschud tijdens het rijden.” Amy glundert: “Eigenlijk heb je je eigen achtbaan.” Maar dan ernstiger: “Van mama mag het niet.” De meisjes Langens zijn dag en nacht met paarden bezig. Het verzorgen doen ze samen met mama: voeren, rijden, longeren. Vol trots wordt een grote kast met prijzen getoond: bekers, strikken. Milou vertelt erbij: “We gingen een keer naar Dutch Masters ( het vroegere Indoor Brabant red.) waar Michael van Vleuten een strik gooide en die heb ik gevangen, hij ging met mij op de foto en zette ook nog zijn handtekening.”

Milou heeft ook prijzen met verkleden gewonnen en ze rent alweer ijverig weg om haar mooiste jurk te halen waar ze mee gewonnen heeft toen het thema ‘Unicorn’ was. Amy is minder enthousiast over verkleden: “Soms doe ik het een beetje, zoals de cap of peesbeschermers.” De sportieve zusjes hebben een eigen TikTok account en een Youtube account met al meer dan 1000 volgers: ‘Pony love’ #wijmakenpaardenfilmpjes, waar onder vrolijke muziekjes Milou en Amy te zien zijn op en met hun ponies. “Mama wil ons beroemd maken,” vertellen ze trots. Hoe ziet de toekomst eruit voor deze vrolijke amazones? Amy wil professioneel paardrijdster worden en wil ook een eigen manege, 1.60 meter leren springen, internationale wedstrijden rijden, maar ze blijft realistisch: “Dan moet je wel het goede paard hebben!” Milou wil ook prof worden: “Ik ben B dressuur aan het rijden, ik wil graag naar de kampioenschappen en dat lukt denk ik wel want we hebben hele goede trainers. Stefanie bijvoorbeeld, zij heeft ook nog op mijn Binky gereden!”

Wat vinden de meiden dat de Dorus lezers moeten onthouden? Amy: “Dat ik heel hoog spring, want dat weten de mensen niet.” Milou: “Dat ik heel vaak win, ook met verkleden!” Buiten worden de paarden erbij geroepen en vertellen Amy en Milou over de verschillende kleuren en karakters: Appaloosa, Vos, Donkervos etc. Ze weten er alles van en laten ook graag de stallen zien. Amy hangt meteen een en ander op zijn plek: “De touwen en de halsters hebben een vaste plek. Er is ook een zadelkamer met hoofdstellen, dekens, caps in allerlei uitvoeringen.” De meisjes worden steeds energieker en vergeten even dat ze nog naar de musicalgroep moeten: Milou wil alweer gaan rijden op Binky. Het is overduidelijk: Amy en Milou krijgen voorlopig geen genoeg van hun paarden!

Tekst: Mieke Bossers | Foto: Wim Roefs