Truckpulling

Joeri en Kai Gabriëls

‘We rijden op zijn scherpst’

Rook, technisch vernuft, ronkende motoren en vooral héél veel PK’s, dat is truckpulling. De broers Joeri en Kai Gabriëls zijn de fanatieke aanvoerders van truckpulling team The Gambler. Joeri woont met zijn vriendin Angela en drie kinderen Maud, Laura en Duuk in de Bergmolen en Kai woont met zijn vriendin Ilona in Boekel.

SLEUTELEN

Joeri legt uit wat truckpulling inhoudt: “Met de truck probeer je een zware sleepwagen zover mogelijk vooruit te trekken over een baan van 100 meter. Wanneer je die helemaal aflegt heb je een ‘full pull’.” In 2019 kregen Joeri en Kai de kans om een truck over te nemen en een eigen team te starten. “We hebben de truck helemaal zelf opgebouwd,” vertelt Joeri. “90% van de truck bestaat uit zelfbouwdelen,” vult Kai aan, “eigenlijk is alleen de ombouw nog origineel. Het vermogen van onze truck is zo’n 2500 PK, terwijl dit origineel 580 PK was. Met ons team van zes personen sleutelen we twee avonden per week en op zaterdag aan de truck. We rijden zo’n 20 wedstrijden per jaar. Dat zijn grote evenementen met soms zelfs een complete kermis. We rijden in de hoogste klasse en hopen dit jaar mooi in de middenmoot te kunnen eindigen. We zijn afhankelijk van sponsoren, gelukkig zijn er veel mensen die het ons gunnen. Zo zijn we superblij met de stalling bij de familie Roefs en mochten we bij Marco Lunenburg onze truck voor het eerst presenteren. Wat dat betreft hadden we echt pech; op 8 maart 2020 was onze presentatie en een dag later ging alles dicht…”

KICK

“Het mooie aan truckpulling is de kick. Alles moet technisch kloppen en één minuscuul foutje van de chauffeur kan voor duizenden euro’s schade aan de truck zorgen. We rijden echt op z’n scherpst en we checken álles. De temperatuur, de bandenspanning, de gewichtsbalans…. We filmen onze wedstrijden ook, zodat we deze kunnen evalueren,” vertelt Joeri. “Maar het is ook gezellig,” weet Kai, “op de baan strijden we tegen elkaar maar zodra we klaar zijn hebben we ontzettend veel lol met de andere teams. We hebben op onze dieplader, waarmee we de truck vervoeren, daarom ook een hut gebouwd zodat we kunnen blijven logeren bij meerdaagse wedstrijden en we gezellig een pilsje kunnen pakken na de wedstrijd. De sfeer tussen de teams is top. We zijn allemaal liefhebbers en willen samen een prachtige show neerzetten. Iedereen helpt elkaar. Bijvoorbeeld met reserve-onderdelen, want er gaat nogal eens wat kapot in deze sport. We hebben onze truck weleens op vrijdag kapotgereden, terwijl er op die zaterdag weer een wedstrijd gepland stond. We sleutelden de hele nacht en dag. Om half zes lagen we nog onder de truck en iedereen had de moed al opgegeven, maar om kwart over zes stonden we in Oss. Klaar om de wedstrijd te rijden! Wat een kick was dat. Truckpulling is gewoon een geweldige sport.”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Wim Roefs.