uitgevlogen

Luuk van der Wielen

‘Onderweg keken we onze ogen uit’

Studeren in het buitenland is populairder dan ooit; steeds meer studenten kiezen voor grenzeloos studeren. In Loosbroek is het niet anders. Luuk van der Wielen vertrok naar Gambia.

Luuk van der Wielen (18) volgt de opleiding technisch specialist autotechniek, op het Koning Willem 1 College in Den Bosch, derde leerjaar. Hij vertrok op 2 februari voor een reis van drie weken naar Afrika en zit nu in een stage van zeven weken op een project in Gambia. Persoonlijk een oude opgeknapte auto gaan brengen voor beter techniekonderwijs in Gambia, dat is het doel. Hij maakt de reis met studiegenoten onder leiding van team Go for Africa.

HET IS NIET GELUKT

“We hebben voor 650 euro een Ssangyong Musso uit 1999 gekocht waar standaard een Mercedes motorblok in zit. De auto liep perfect, tot Marokko, toen ging de koppakking kapot. Die hebben we laten maken in een garage in Zagora, omdat we zelf het juiste gereedschap niet hadden. Waarschijnlijk is er iets niet goed gegaan waardoor de auto na 100 kilometer oververhit raakte. We hebben er alles aan gedaan om de auto nog te kunnen maken maar dat is niet gelukt. We hebben hem 1500 kilometer gesleept naar Mauritanië waar we de auto aan een school hebben gedoneerd. De auto wordt daar gebruikt als lesmateriaal.

SLAPEN TUSSEN SCHAPEN

“We reden door de Sahara naar het zuiden richting Gambia via Senegal,” vertelt Luuk. “Onderweg keken we onze ogen uit naar het landschap, de bijzondere dorpen en steden en de gastvrije culturen waarmee we te maken kregen. We hebben er gewerkt als docent op een technische beroepsschool. De ervaring is gewoon geweldig. We zijn op plekken geweest die je doorgaans in een vakantie niet bezoekt en de studenten op de scholen zijn enorm geïnteresseerd en dankbaar. We hebben zoveel meegemaakt; slapen tussen de schapen, spoedreparaties in de woestijn maar bovenal genoten van de Gambiaanse bevolking.

DE VOETBALCLUB

Het is leuk om te zien dat hier veel meer vrouwen geïnteresseerd zijn in techniek dan bij ons. Iedereen is dankbaar, respectvol en heel meewerkend en geïnteresseerd. Dat geldt ook voor het bewust bezig zijn met duurzaamheid, milieu en recycling. Door het overbrengen van technische kennis en de samenwerking hebben we veel van elkaar geleerd. Ik heb natuurlijk Loosbroek gemist, mijn familie, mijn vrienden en alles daar om heen, maar ik raad iedereen deze kans aan,” aldus Luuk die door de coronacrisis zijn reis eerder moest afbreken en inmiddels weer thuis is aan de Jonkerstraat.