Uitgevlogen

Lenny van den Braak

‘Ik mis het ons-kent-ons-gevoel van Loosbroek’

Studeren in het buitenland is populairder dan ooit. Of het nu gaat om een stage, complete studie of een tussenjaar: steeds meer mbo-, hbo- en wostudenten kiezen voor grenzeloos studeren. In Loosbroek is het niet anders. Lenny van den Braak vertrok naar Pamplona in Spanje.

WAT STUDEER JE?

“Ik volg de HBO bachelor ‘International Business’ aan de Fontys university of applied sciences in Eindhoven, een opleiding die gericht is op internationale handel. Het wordt daar aangeraden om je studie of minor in het buitenland te volgen. Daarom volg ik nu een minor van twintig weken in Business Administration & Economics in Pamplona, waarbij ik verschillende vakken volg die belangrijk zijn voor het succes van een bedrijf op internationaal niveau. Op deze manier leer ik veel op het gebied van zelfstandigheid, over de culturele verschillen, communicatie en sociale vaardigheden. Bovendien is het studeren in het buitenland natuurlijk een geweldige ervaring waarvoor je maar een enkele keer de kans krijgt.”

WAT IS ER ANDERS?

“Het opvallendste aan Pamplona vind ik dat er in de stad een heel andere sfeer hangt dan in andere steden waar ik geweest ben. In de oude stad staan, zeven dagen per week, alle cafés vol met de lokale bevolking die een drankje en een hapje (pincho) doen. Bijna elk café in Pamplona verkoopt deze hapjes en is het heel normaal om ’s morgens om 11 uur al een glas rode wijn te bestellen. Er hangt in heel de stad een gezellige, gemoedelijke sfeer. Bovendien is het in Spanje gebruikelijk om pas
’s avonds om 21.00 uur te eten, daar moest ik wel even aan wennen. En er is natuurlijk veel meer te doen dan in Loosbroek, zo kun je in principe elke dag van de week gaan stappen en er is een overvloed aan restaurants en cafés. Dat is voor een student natuurlijk wel een pluspunt. Daarbij is het weer nogal wat beter dan in Loosbroek!”

WAT MIS JE HET MEEST?

De mensen die ik het meest mis in Loosbroek zijn vanzelfsprekend mijn familie en vrienden. Het is natuurlijk bijzonder om de mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt in Nederland, twintig weken niet meer te zien. Ook mis ik het ons-kent-ons-gevoel van Loosbroek, het is even wennen dat je niet iedereen die je tegenkomt op straat meer herkent. Gelukkig is het tegenwoordig makkelijk om contact te onderhouden, ook al zit je in het buitenland. Zo krijg ik nog steeds veel mee via whatsapp en videobel ik een paar keer per maand met mijn vrienden of familie.”

Tekst Mathieu Bosch