vastberaden

Sieb Roefs

‘Hard werken en niks verdienen daar heb ik een hekel aan’

Sieb Roefs, een man met een verhaal! Geboren en getogen in Loosbroek, en ondernemer in hart en nieren. Je zou kunnen zeggen dat hij ermee groot is geworden, op de boerderij aan de Krommedelseweg. Daar hebben zijn vader en moeder, Bertus en Dina Roefs, hem de liefde voor vee en hard werken met de paplepel ingegoten.

Mestkalveren

Op zijn 18e koos Sieb ervoor om de zorg in te gaan. Een keuze die niet voor de hand liggend was, maar wel een die hij met overgave maakte. Eerst in de psychiatrie, later studeerde hij aan de sociale academie, waarna hij met demente bejaarden, moeilijk opvoedbare kinderen en zwakbegaafden werkte. In die tijd ontmoette hij ook Maria, die ook in de zorg werkte, met wie hij een aantal jaren later trouwde en ging samenwonen aan de Achterdonksestraat. Met zijn vader Bertus bouwde hij eigenhandig een schuur waarin hij konijnen begon te houden, al snel kwamen daar mestkalveren bij. En dat terwijl hij nog steeds actief was in de zorg. Toen Sieg, hun oudste zoon, werd geboren wisten ze dat er keuzes gemaakt moesten worden. En ze kozen ervoor om het bedrijf verder uit te bouwen. Maria bleef in de zorg werken terwijl het bedrijf gestaag groeide, met steeds meer vleesvee en een groeiende handel in vee die Sieb zelf opzette.

 Autobranche

Ook toen Auke en Kevin werden geboren, stopte Sieb niet met ondernemen. Hij was niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Of het nu kalvermester, stierenmester, veehandelaar, aspergeteler of groentewinkelier was, hij deed het allemaal. Zolang het harde werk maar resultaat opleverde, want “hard werken en niks verdienen daar heb ik een hekel aan,” aldus Sieb. In 2000 gooide hij het roer helemaal om, hij stopte met de veehandel, sloopte alle schuren en waagde een sprong in het diepe door zijn eerste stappen te zetten in de autobranche. “Mijn hart ligt bij het vee, autohandel was puur een rationele keuze, ik wist helemaal niks van auto’s.” Dat weerhield hem er niet van om meteen in de eerste week na zijn besluit 25 auto’s aan te schaffen. Sieb leerde snel en bouwde een bloeiend bedrijf in Uden op.

Stal De Donk

Maar zijn grootste passie is toch wel de bonte paarden. Al zo’n beetje zijn hele leven fokt hij met paarden. En sinds zijn zoons het autobedrijf hebben overgenomen heeft Sieb zich volledig toegewijd aan zijn stal. Deze is uitgegroeid van een hobby tot een volwaardig bedrijf ‘Stal de Donk’, vernoemd naar de buurt waar ze wonen. En in dit alles stond en staat Maria altijd aan zijn zijde. Ze heeft hem altijd gesteund en de ruimte gegeven om te ondernemen. Ze vormen samen een hecht front, en het zorgen zit in hun natuur. Dit wordt duidelijk zichtbaar in de manier zoals ze ook aan anderen die het nodig hadden, een plek boden binnen hun gezin.

Dankbaarheid

Sieb is enorm trots op zijn gezin, dat inmiddels is uitgebreid met acht kleinkinderen. En trots is hij op Maria; “Ik heb onmetelijk veel respect voor de toewijding waarmee zij het gezin draaiende hield. Ze stond naast me op de boerderij en werkte nog vier dagen per week in de zorg. Zonder haar had ik het nooit gekund,” vertelt Sieb vol dankbaarheid. “En nog steeds, elke week, schuiven alle kinderen en kleinkinderen aan om samen te eten. Maria is de spil, ze kookt voor iedereen en past op de kleinkinderen. Als ik alleen was, denk ik niet dat er zomaar 16 man aan tafel zou zitten. Maria heeft een gave om het gezellig te maken. Dat is iets heel bijzonders!”

Vastberaden

Sieb Roefs, een gedreven man, gaat altijd tot het uiterste. Vastberaden, dat is typisch Sieb. Wat hij doet, doet hij vol overgave. Als je hem vraagt naar zijn grootste droom zegt hij: “Het beste bonte paard van Nederland fokken.” Dat belooft een mooi plaatje te worden, straks in de wei aan de Achterdonksestraat!

Tekst: Nathalie Roefs | Foto: Wim Roefs