VERBONDENHEID

Gerard Buunen

Samen met zijn vrouw Anita is Gerard Buunen (63) achtendertig jaar geleden in Loosbroek komen wonen. De laatste twintig jaar is hij zich steeds meer verbonden gaan voelen met Loosbroek.

Motel Nuland

Gerard wordt geboren in Kerkdriel en groeit met zijn drie zussen op in Den Bosch. Hier heeft hij een fijne jeugd. Het gezin woont vlak bij de Oosterplas. In de zomer kunnen ze hier heerlijk zwemmen en in de winter wordt er geschaatst. Hij wil ook op jonge leeftijd al gaan werken. Gerard is dertien wanneer hij in de keuken van Motel Nuland gaat werken. Dat blijkt een goede zet te zijn. Hij heeft talent voor en plezier in het koken. Ondanks dat hij heeft geleerd voor elektromonteur, besluit hij bij Motel Nuland te blijven. Hij mag kok worden en groeit door tot chef-kok. Niet alleen op professioneel gebied heeft Motel Nuland veel te bieden. Wanneer Gerard achttien is, komt de zeventienjarige student Anita als vakantiebaan daar werken. De interesse van Gerard wordt al snel gewekt en hij vraagt Anita mee uit. Wat begint met een avondje naar de bioscoop, groeit uiteindelijk uit tot een huwelijk met vier kinderen.

CARRIÈRESWITCH

Anita en Gerard wonen de eerste drie jaar samen in Uden. De Heeswijkse Anita mist haar geboortedorp steeds meer. Daarom besluiten ze een makelaar in de arm te nemen om op zoek te gaan naar een huis in Heeswijk-Dinther. Omdat daar niets te koop is, krijgen ze een huis aan de Schaapsdijk in Loosbroek te zien. Anita is niet meteen enthousiast. Bovendien ga je in Loosbroek op stap, dat is toch geen plek om te wonen? Maar bij het zien van de woning met de grote tuin aan de Donatusstraat, zijn ze verkocht. Ondanks het gevoel dat ze in de hoek zijn weggeduwd, worden ze verliefd op dit huis met de grote tuin. Hier worden alle vier de kinderen geboren. Gerard heeft op dat moment weinig met Loosbroek. Hij werkt veel, vooral in de avonden en de weekenden. Tijd voor een sociaal leven is er niet. Wanneer de jongste 7 en de oudste 14 jaar is, heeft hij er genoeg van. Hard werken vindt hij niet erg, hij heeft het altijd met veel plezier gedaan. Maar het gemis van de kinderen wordt te groot.

‘Waar een wil is, is een weg’

ELEKTROMONTEUR

Na 29 jaar zegt hij zijn baan bij Motel Nuland op. Dat voelt direct als een verlossing. Hobbymatig is hij altijd bezig gebleven met zijn opleiding tot elektromonteur. Hij komt in de krant een advertentie tegen van Gabriëls. Daar zijn ze op zoek naar iemand met affiniteit voor elektro en voor computers. Laten dat nou net twee van Gerards hobby’s zijn. Hij besluit te solliciteren. Een chef-kok op deze functie ligt niet direct voor de hand. Maar na een warme aanbeveling van zijn buurman, besluit Jan Gabriëls hem een kans te geven. Binnen een paar weken is alles rond. Gerard komt terecht in de kalversector, waar een automatisch voersysteem voor wordt ontwikkeld. Ondanks dat hij veel moet leren maakt hij het zichzelf snel eigen. Want, zo zegt Gerard, waar een wil is, is een weg. Doordat hij wat meer tijd aan de sporten van de kinderen kan besteden leert hij meer mensen kennen uit Loosbroek en groeit de binding met ons dorp.

ECHTE FAMILIEMAN

Vanwege een overname maakt Gerard tussendoor een uitstapje naar een ander bedrijf, maar keert als snel terug naar Gabriëls. Hier werkt hij nog steeds met groot plezier, vier dagen per week. Een dag per week past hij samen met Anita op de vier kleinkinderen. Gerard is een echte familieman en geniet hier met volle teugen van. Op het eind van de dag blijft iedereen eten. Ze zijn dan met dertien man en dat is altijd een gezellige drukke bedoening. In 2014 gingen binnen een paar maanden drie van de vier kinderen uit huis. Het lege-nest-syndroom diende zich aan. Binnenkort vertrekt ook de jongste uit huis, waar Gerard en Anita beiden tegenop zien. Maar gelukkig is iedereen dicht in de buurt gebleven en zijn ze heel hecht met elkaar. Onlangs waren Gerard en Anita 40 jaar getrouwd en zijn ze met de hele familie op vakantie gegaan. De kinderen en kleinkinderen zijn alles voor Gerard. Daarnaast gaat hij ieder jaar met Anita een week naar Gran Canaria om daar te relaxen. Ook fietsen ze graag samen. Het liefst boeken ze ergens een B&B en gaan ze al fietsend een nieuwe omgeving ontdekken. Thuis is de maandagavond voor een fanatiek wedstrijdje bij badminton club Loosbroek. “Zolang ik dit allemaal kan blijven doen, heb ik niets te wensen,” besluit Gerard.