vrijwilliger

Ingrid Sigmans

‘Het is belangrijk dat de activiteiten in Loosbroek blijven bestaan’

In 2021 heeft ze een lintje gekregen voor al het vrijwilligerswerk dat ze voor verschillende verenigingen en stichtingen in Loosbroek deed en ook nu nog steeds doet. We praten met Ingrid Sigmans, partner van Henk Sigmans en moeder van Teun en Eva, respectievelijk 24 en 21 jaar oud. Ingrid en Henk zijn beiden 54 jaar en wonen al jaren met veel plezier aan ’t Vunderke in Loosbroek. Dochter Eva stond met haar verhaal in de DORUS editie van maart jl. Ze vertelde over haar verblijf in Australië waar ze een minor voor haar studie psychologie volgt. Voordat de studie begon heeft ze met de rugzak door Australië en Nieuw Zeeland gereisd. Een paar maanden terug hebben Ingrid en Henk een bezoek gebracht aan hun dochter in Sydney en haar geholpen met de inrichting van haar appartementje. Na Sydney en Melbourne bezocht te hebben, maakten zij ook nog een rondreis door Nieuw-Zeeland.

LEVENSVERHAAL

Al sinds haar 18de zet Ingrid zich in voor het verenigingsleven in Loosbroek en Heeswijk-Dinther. Destijds begon ze in het bestuur van de landelijke paardrijvereniging Omar Pasha om zich later ook in te zetten voor het Oranjecomité en voor de kampcommissie en de activiteitencommissie van korfbalvereniging Korloo. Tegenwoordig zet Ingrid zich in voor Stichting Ranja, Stichting D’n Hoek en sinds kort ook voor ‘Loosbroek draait door’. De laatste is de naam voor een bijzondere avond die door een werkgroep binnen de parochie georganiseerd wordt. In het format van het vroegere tv programma RUR van Jan Lenferink ontvangt een programma-host een drietal gasten met een boeiend levensverhaal. Verdieping in de verhalen van de gasten geven een spiritueel tintje aan de avond die ook muzikaal omlijst wordt. De kerk in Loosbroek vormt het decor voor deze avond.

ONGEDWONGEN

Daarnaast is Ingrid secretaris van Stichting D’n Hoek, het steunpunt voor ouderen in Loosbroek. Ze onderhoudt contact met de verhuurder en ze organiseert mede de activiteiten in D’n Hoek. En dat loopt uiteen van de biljartavond tot het wekelijkse ‘Eetpunt’ op de donderdag. Bij het Eetpunt kan iedereen die wil van een gezonde en smakelijke maaltijd genieten in de huiskamer van D’n Hoek. Een aantal vrijwilligers serveert wekelijks een driegangen maaltijd voor een schappelijke prijs. Het is een mooie gelegenheid voor senioren om samen te eten in een gezellige en ongedwongen sfeer. Ook niet-senioren zijn natuurlijk welkom.

AVOND4DAAGSE

Stichting Ranja is vooral bekend van de kindervakantieweek in Loosbroek en Heeswijk-Dinther, maar sinds enkele jaren organiseren ze ook samen met het Oranjecomité in Heeswijk-Dinther Koningsdag op het plein. Dit jaar organiseert Stichting Ranja voor het eerst de avond4daagse in Heeswijk-Dinther die gehouden wordt van 30 mei t/m 2 juni. Ingrid is de enige uit Loosbroek die in het bestuur van Stichting Ranja zit en daarom verantwoordelijk voor locatie Loosbroek. Ze is nu al volop bezig met de organisatie van Kindervakantieweek 2023 die dit jaar plaatsvindt van 21 t/m 25 augustus. Het is elk jaar weer een klus om zo’n 1000 pallets te regelen! Zo’n 700 voor Heeswijk en 300 voor Loosbroek. Daarnaast is Ingrid ook druk met het vergaren van sponsorgelden en diensten om de begroting sluitend te krijgen. De stichting kan gelukkig rekenen op een grote schare aan vrijwilligers, de achterban die verantwoordelijk is voor de invulling van de dagprogramma’s. Voor een deel bestaat deze groep uit studenten die de kinderen een onvergetelijke week bezorgen.

HOOGTEPUNTEN

Vaste onderdelen zijn het bouwen van een hut waarmee de week begint. Vaak met hulp van handige papa’s ontstaan dan de mooiste bouwsels. Verder is er de knutseltent, sport en spel, bezoek aan Dora’s bos en Bedaf. Op donderdagavond worden de hutten in Loosbroek weer afgebroken om op vrijdag met z’n allen deel te nemen aan de spelenkermis in Heeswijk. Een van de hoogtepunten vergeten we nog: het optreden van de brandweer op woensdag. Dit is ieder jaar weer een waar spektakel. Dagelijks zijn alleen al in Loosbroek tijdens deze week zo’n 50 vrijwilligers actief. Op vrijdagavond als alles opgeruimd is, wordt de achterban getrakteerd op een BBQ. Voor Ingrid is het belangrijk dat de activiteiten in Loosbroek kunnen blijven bestaan en daarnaast vindt ze het oprecht leuk om iets voor anderen te doen. Wat een mooie motivatie!

Tekst: Jan van der Spank | Foto’s: Wim Roefs / privé