Vrijwilliger

Janne van Venrooij

‘Wij hebben het in Nederland zóveel beter’

Janne van Venrooij (20) woont samen met haar ouders Annelie en Mark aan de Schaapsdijk in Loosbroek. Janne zit in haar tussenjaar en is net terug van vijf weken Kaapstad, Zuid-Afrika waar ze vrijwilligerswerk deed. Het was een mooie en indrukwekkende ervaring die ze niet snel zal vergeten.

STAGEPLEKKEN

Janne ging op reis met de Nederlandse organisatie Travel Active en in Kaapstad met Stay Africa. Deze organisatie verzorgt stageplekken voor vrijwilligers die op scholen willen werken. Janne werd elke ochtend om half negen op haar stageplek, een kleine school in de buurt, verwacht. Ze liep stage bij een peuterklas met kinderen tussen de twee en drie jaar oud. Janne hielp mee als ondersteunend docent. “Voor de docenten was het fijn dat er een vrijwilliger in de klas was. De kinderen vragen veel aandacht van de leerkrachten. Maar zij moeten ook de lessen voorbereiden en dan is het fijn als een vrijwilliger de gevraagde aandacht wel kan geven. Daarnaast vonden de kinderen het leuk, omdat ik de hele ochtend de tijd had om met ze te spelen,” vertelt Janne. “Iedere morgen startten ze de dag met het zingen van liedjes. Daarna was er dagelijks een andere planning; soms een creatieve opdracht, een andere keer mochten de kinderen vrij spelen. Na het middagdutje was ik klaar en kon ik Kaapstad gaan verkennen.

VRIENDSCHAPPEN

Het meest indrukwekkend was de school in de sloppenwijk waar we een dag hielpen. De kinderen op die school hebben het thuis niet breed. Dit was confronterend om te zien, omdat wij het in Nederland zoveel beter hebben dan zij. Ik vond het daarom ook fijn om ze die dag te helpen.” Janne heeft geld ingezameld voor de school en de kinderen daar. Met dit geld kocht ze schoolspullen voor de kinderen. Janne was elke middag en om het weekend vrij, hierdoor had ze veel tijd om dingen te bezoeken. Met andere vrijwilligers bezocht ze ‘Waterfront’, de haven van Kaapstad. Die was snel te bereiken vanaf het hostel waar ze verbleef. Plaatsen die verder weg lagen, zoals ‘Cape of good hope’, ‘Boulders Beach’, ‘Robben Island’, ‘Aguila safari’, ‘Hermanus’ en ‘Gansbaai’ werden in het weekend bezocht. “De reis was een bijzondere ervaring. Vijf weken lang met ongeveer 25 vrijwilligers van mijn leeftijd in een huis wonen en samen Zuid-Afrika ontdekken. Er zijn veel vriendschappen ontstaan. De combinatie met het vrijwilligerswerk was leuk, want zo beteken je ook nog wat voor het land. Ik ga zeker meer reizen maken, het liefst in combinatie met vrijwilligerswerk,” sluit Janne enthousiast af.

Tekst Pleun van den Helm.