vrijwilligerswerk

Saskia ter Heerd

‘Krijgen wij hier bruine jus?’

“Ik vind mijzelf niet zo interessant om over te vertellen, maar ons vrijwilligerswerk voor Pax Kinderhulp mag zeker wat extra aandacht krijgen,” zo begint Saskia ter Heerd het gesprek.

VAKANTIE

Het is ruim 30 jaar geleden dat Saskia en haar man Ton in Loosbroek in de Donatusstraat kwamen wonen. Hun 3 zoons zijn er opgegroeid en inmiddels uitgevlogen. En in heel veel zomer-, Kerst- en Paasvakanties was er een kind uit Berlijn te gast bij het gezin. Want 25 jaar geleden kwamen zij via vrienden in contact met Pax Kinderhulp, een stichting die met name voor Berlijnse kinderen vakanties bij Nederlandse gastgezinnen organiseert. “Er waren (en zijn) daar heel veel kinderen die opgroeien in kindertehuizen of probleemgezinnen,” weet Saskia. “En voor die kinderen bieden de vrijwilligers van de stichting drie keer per jaar een vakantie in hun gastgezin. De kinderen worden opgenomen in de huiselijkheid van het gezin.”

UITSPRAAK

Hun eerste vakantie-kind was het jongetje Eik van 10 jaar. Hij woonde in Berlijn in een kindertehuis en groeide daar op omdat zijn moeder niet voor hem kon zorgen. Wat leeftijd betreft viel hij net tussen de andere zoons van Saskia in en het klikte goed. Een paar jaar later kwam Julia van 8 jaar. Zij woonde sinds haar 3e jaar in een kindertehuis. De zoons van Saskia noemden haar ‘ons jongere zusje’. Zij kwam zo’n 12 jaar lang bij het gezin en had haar eigen kamer en spulletjes. Een gevleugelde uitspraak van het kleine meisje herinnert Saskia zich nog goed: ‘Krijgen wij hier bruine jus?’ “Uit die woorden sprak een wereld van betekenis. Voor Julia waren bijna alle dingen in Nederland bijzonder. En daarmee was het ook voor ons heel speciaal om ook op die manier te beseffen hoe goed wij het hier hebben.”

KLOMPJES

Sinds een aantal jaar hebben Saskia en Ton niet meer zelf een kind in de vakanties thuis. De eigen zoons zijn de deur uit en nu zijn hun werkzaamheden als vrijwilliger meer gericht op de organisatie, zoals het halen en brengen van de kinderen. “Pax Kinderhulp zoekt nog steeds gastouders voor de vakantie-kinderen, want er zijn helaas nog heel veel kinderen die in minder sociale omstandigheden opgroeien. Je geeft de kinderen een mooie ervaring mee, maar je krijgt er zelf heel veel voldoening voor terug. Onze Julia wilde in één van de eerste vakanties heel graag echte Hollandse klompjes. Die kreeg ze en ze heeft ze niet meer uit gedaan totdat haar voeten er echt niet meer in pasten. De klompjes stonden elke vakantie weer op haar te wachten in de Donatusstraat. Als een soort terugkeergarantie. En nu zij al een aantal jaar niet meer komt, staan de klompjes toch nog steeds bij de deur. Een dierbare herinnering.”

Meer info: www.paxkinderhulp.nl

Tekst: Wietske Piek. Foto: Tamara van Krieken.