Waar is?

Hedwig van Zoggel

‘Rode rokjes, witte blouses en donkerblauwe spencers’

Hedwig Bosch-van Zoggel (48) is getrouwd met Wilson Bosch en trotse moeder van 2 zonen, Rens (19) en Lars (17). Ze woont al ruim 25 jaar in Heeswijk Dinther werkt bij Laverhof Thuis en werkt intussen alweer 29 jaar met veel passie in de zorg. De coronaperiode heeft invloed gehad op haar werk omdat er flink werd afgeschaald in de zorgvraag en meerdere cliënten in deze periode werden verzorgd door eigen familie.

ZANGERES ZONDER NAAM

“Als ik aan Loosbroek denk, denk ik aan ‘ons thuis en ons mam’,” glimlacht Hedwig. “Ik ga 2 à 3 keer per week naar Loosbroek.” Maar ook de Albertusschool roept veel herinneringen op. “Ik heb 2 jaar juffrouw Ketelaars gehad en kreeg een mok met mijn communie, dat weet ik nog zo goed, ons mam heeft ‘m nog bewaard,” weet Hedwig. “Maar de meeste indruk heeft de komst van meester Hoezen op mij gemaakt. Hij was anders dan de andere leerkrachten. Hij was toegankelijk en stond meer tussen ons in. Ik ben daar zelfs op kraamvisite geweest toen Linda werd geboren. En dat was voor die tijd erg bijzonder, want thuiskomen bij een meester gebeurde eigenlijk niet. Wat ik ook nooit zal vergeten is mijn optreden als Zangeres zonder Naam in de 6de klas. Wat was het toen toch allemaal anders,” herinnert Hedwig zich. “De wandelclub was het zondagse uitje. Ik weet het nog goed, rode rokjes, witte blouses, de donkerblauwe spencers en niet te vergeten de gele regenjas die we kregen. Elke zondag 5 km wandelen in een dorp in de buurt en dan een stempel in je boekje.”

STIEKEM NAAR LUNENBURG

“Vanaf de lagereschooltijd heb ik dezelfde vriendinnengroep. Toen we 14 waren, gingen we kamperen met 6 meiden en fietsten we tegen sluitingstijd naar Lunenburg om zo gratis binnen te komen. We waren veel te jong, maar het lukte elke keer weer. In die periode leerde ik Wilson kennen. We waren lid van gitaarclub Helodies en fietsten elke week naar Dinther voor gitaarles. En laat het nou net zo zijn, dat de vader van Wilson in het bestuur van de gitaarclub zat. We moesten voor een optreden naar Huize Bosch bij hun 25-jarige huwelijk, toen we daarna de opnames mochten komen bekijken, stonden we daar een beetje verlegen voor de deur. Later heeft mijn schoonvader er nog vaak grapjes over gemaakt,” lacht Hedwig. De vriendinnengroep is een hechte club gebleven. Acht van origine Loosbroekse dames, die elkaar wekelijks zien met tevens een sportieve loopbaan. “We zijn begonnen bij de KPJ in Loosbroek, toen handballen, basketballen en nu wandelen. We verzamelen bij de kerk en eindigen bij De Toren, want daar zitten we hendig,” lacht Hedwig. Of Hedwig nog terugkomt naar Loosbroek? “Ik heb warme herinneringen aan mijn geboortedorp, maar in Heeswijk-Dinther zijn er net wat meer voorzieningen en we wonen er fijn.”

Tekst: Jozette van den Helm. Foto: Miriam van Dijk.