Waar is

Annemarie Roefs (57)

‘Het was goed om er te zijn, maar ook fijn om weg te gaan’

Annemarie Roefs (57), dochter van Bertus en Dina Roefs, groeide op aan de Krommedelseweg in de (nu) witte boerderij. Samen met haar zus Ineke en broers Siegbert, Pedro en Wim. Ze is eigenaar van ZuiderZin, een communicatie- en evenementenbureau dat culturele festivals, inhoudelijke debatten, inspiratiedagen en congressen organiseert.

“Op m’n 19e ben ik het huis uitgegaan om te gaan studeren aan de Sociale Academie in Eindhoven en eigenlijk nooit meer teruggekomen,” vertelt Annemarie. “Daarna heb ik Politicologie en Communicatiewetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen en ben vervolgens jarenlang in die stad gebleven. Toch denk ik met plezier terug aan Loosbroek, met name aan mijn tijd bij de KPJ waar ik handbalde en als leidster van alles mee organiseerde. Ik herinner me nog dat we tegendraads waren en met een clubje zelfs een alternatieve kerkdienst organiseerden, al duurde dat maar even. Mijn lagereschooltijd staat me nog helder voor de geest. Gerdie Ooms, Mieke Gijsbers, Helmi van der Wiel en Anita van der Heijden waren mijn vriendinnen. Een mooie tijd.

Meester Driessen had geheel eigen opvattingen over het onderwijs. Hij had iets arrogants en pestte kinderen door ze buiten te sluiten. Als je niet kon of durfde te zingen, moest je juist voor in de klas op een stoel staan om te zingen. En meisjes moesten naar de huishoudschool, punt uit. Door zijn toedoen heb ik onnodig lang over mijn studie gedaan. Toen ik mijn titel kreeg, ben ik hem gaan zeggen dat dat bepaald niet zijn verdienste was en dat ik hem dat kwalijk nam. Ook meester Wintjes blonk niet uit in lesgeven. De andere leraren waren oké. Maar jammer genoeg had Driessen nou net klas 5 en 6 wat dus erg bepalend was voor het schooladvies. Dat heeft heel veel kinderen belemmerd in hun kansen. Uiteindelijk was ik, met hulp van mijn ouders, het enige meisje dat (tegen zijn advies in) niet naar de huishoudschool ging, maar naar de mavo.

Verder had ik het prima naar mijn zin hoor. De sfeer in het dorp was fijn. Zeker later bij Lunenburg in de Molenbar waar we gingen dansen. Ik ben vanaf de eerste dag bevriend met Rian van Uden. Mijn toenmalige buurmeisje. Ze woont inmiddels in Rotterdam, maar we hebben nog wekelijks contact. Ik ben getrouwd met André Megens, heb twee dochters van 22 en 24 en woon alweer 25 jaar in Ravenstein. We hebben net een huisje gekocht in Portugal vlakbij Peniche. Daar zullen we langzaamaan wat meer zijn. Ik kom nog graag in Loosbroek, zeker bij de verjaardagen van mijn broers. Toch zou ik er niet meer willen wonen. Het was goed om er te zijn, maar ook fijn om weg te gaan. Elkaar kennen en zorgzaam zijn is mooi, dat heb ik bewaard. Mijn vader was overal aan en bij. Hij was medeoprichter van de Wis. Wij vergaderden er vroeger al met de KPJ. Mijn vader is al acht jaar dood, maar de Wis staat nog fier overeind, daar ben ik trots op.”