Waar is?

Helma van den Braak

‘Muziek was mijn eerste grote liefde!’

Helma (56) woont in Heesch is getrouwd met Toon Ruijs. Ze hebben samen twee kinderen, Bart van 28 en Inge van 24 jaar. Ze is een echte Loosbroekse en net als haar vader, Jan van den Braak, en haar moeder, Stien van der Velden, geboren en getogen in dit dorp. Ze woonde op nummer 70 in de Dorpsstraat en heeft 4 zussen en een broer. Haar vriendinnen op de lagere school waren Gretta, Hanita, Annacleta, Gerda en Helmi. “Met de jongens van de klas hebben we flink liggen vervelen in het gras en de mais.” lacht Helma. “Dat waren de eerste vriendjes.” Ze ging naar de huishoudschool in Heeswijk. Ondertussen begon ze met voetballen bij WHV in het tweede dameselftal. “Ik wilde graag net als ons mam in de gezinszorg werken, dus ging ik in Helmond naar school. Dat was intern, we mochten op vrijdag pas weer naar huis.” De opleiding in Helmond heeft ze niet afgemaakt, haar werk vervulde ze bij de supermarkten van Weltevreden in Uden en Oss.

MET DE KOP DIRIGEREN

Muziek is de rode draad in haar leven. Ze komt uit een muzikaal gezin, waar vrijwel iedereen één of meer instrumenten bespeelde. Als jong kind fietste Helma naar het gemeenschapshuis in Dinther om gitaar te leren spelen bij de Helodies, de gitaarclub uit Heeswijk, Loosbroek en Dinther. “Ons pap richtte kinderkoor Semper Crescendo op in Loosbroek, daar moest begeleiding bij en dat ben ik samen met ons pap gaan doen.” Van daaruit is Helma bij Symphonia gegaan dat haar vader van opa Driek van den Braak had overgenomen. “Ons pap speelde piano en dirigeerde tegelijkertijd, ik doe dat nu ook met het 19-koppig koor uit Oss wat ik begeleid op gitaar.” Helma en haar zussen hebben met hun vader vele missen opgeluisterd, begrafenissen maar ook jubileummissen. Het gevoel voor ritme hebben ze allemaal. “Als er gezongen werd kwamen er drie stemmen bij, verschillende klanken, zo van, dat past er wel bij, dus kan ik dat wel zingen.”

MUSIC WAS MY FIRST LOVE

Het liedje Music was my first love van John Miles, slaat helemaal op Helma. “Muziek was mijn eerste grote liefde!” vertelt ze vol passie. “Daar ben ik mee geboren, en daar zal ik mee doodgaan ook denk ik. Als het zo ver is, hoop ik wel dat ze de muziek terug laten komen op het einde. Strooi me maar ergens uit, op een muziekfestivalveld, waar mensen het leuk hebben met zingen en muziek spelen.” Tot drie jaar geleden heeft Helma, vaak samen met haar man Toon en later haar kinderen, in de weekenden gewerkt bij Lunenburg. Helma komt nu nog regelmatig in Loosbroek. In de Wis geeft ze sinds vier jaar om de week gitaarles aan kinderen uit Loosbroek. Het ene jaar zijn er het wat meer dan het andere. Dat gitaar spelen gaat moeilijker omdat Helma steeds meer last krijgt van artrose in haar vingers. De binding met Loosbroek zal er altijd blijven door familie, vrienden en kennissen.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Wim Roefs.