werken met kerst

John Schouten

‘De stress bij kersttijd vind ik leuk’

De detailhandel en het ondernemen zitten in zijn bloed want op drieëntwintigjarige leeftijd nam John Schouten (45) samen met Anne de dorpswinkel en bakkerij van Harrie en Ans Lunenburg over en hij is vanaf die dag druk bezig in zijn Dagwinkel aan de Dorpsstraat. “Vanaf het begin voel ik me hier thuis en ik kan met mijn winkel echt iets voor het dorp betekenen. Ik krijg energie van de winkel zelf want als ik ‘s morgens de winkel binnen kom, heb ik zin om samen met het fijne personeel aan de dag te beginnen. Als de klant dan ook nog goede zin heeft en komt winkelen is het plaatje compleet,” lacht John. Elk jaar in juni start John de voorbereidingen voor kerst met de inkoop van chocolade, koeken en alle producten die in de vijfhonderd kerstpakketten van de Dagwinkel zitten. De winkel moet tijdig netjes op orde zijn, hij legt de bestellijsten voor brood klaar en hij maakt een goede personeelsplanning. Verder verzint John samen met zijn zestien personeelsleden een leuke aankoop-actie. “Ik vind de kersttijd leuk omdat er veel stress bij komt kijken. Als je onder druk werkt en het hectisch is dan ben je scherper en presteer je beter,” legt John uit. “We zijn zeven dagen in de week open dus ook op tweede kerstdag want je moet met de tijd mee ook al ben je een buurtsupermarkt. Zo verkoopt John voor de kerstdagen 475 kerstbroden en zijn de worstenbroodjes het best verkochte product met 2800 stuks.

DIERENBOS

Naast ‘onze’ Dagwinkel runt John inmiddels al negen seizoenen de winkel het Boodschappenbos op vakantiepark Dierenbos. Daar is het vooral druk in de maanden mei tot augustus als de vakantieklanten komen. “Daar hebben we een heel ander assortiment zoals badkleding, speelgoed, sport & spel en knuffels. Anne is daar verantwoordelijk is voor de inkoop.”

Een Loosbroekse actie waar John goede herinneringen aan heeft, zijn de voetbalplaatjes van W.H.V. “Er staat zelfs nog een ‘reclamefilmpje’ op YouTube waarin alle Loosbroekse helden een rolletje hebben. Toen kwamen klanten van wijd en zijd om voetbalplaatjes te scoren voor in het voetbalplaatjesboek. Mijn eigen voetbalplaatje zit nog steeds geplakt op een kastdeurtje in de kantine van onze winkel.” De toekomst voor zijn winkel ziet John rooskleurig in. “Belangrijk is dat de leefbaarheid in het dorp blijft en ik ben niet bang voor concurrentie van supermarkten in omliggende dorpen. Inwoners moeten het je ook gunnen en we onderscheiden ons met goede service.” Tijdens de kerstdagen is John graag bij zijn (schoon)familie om gezellig samen te zijn en lekker lang te tafelen. “Ik ben een makkelijke eter en vindt alles lekker met een pilsje of speciaal biertje erbij. Maar het liefst at ik de kalfsrollade die ons mam klaarmaakte.”

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Wim Roefs.