Wie van de drie

Annie van Menzel (3x)

‘Welke Annie van Menzel moete hebbe?’

Dorus en Martina van Menzel kregen samen elf kinderen. Het overgrote deel bleef in Loosbroek wonen. De zonen Bert, Cor en Toon vonden een vrouw met dezelfde voornaam: Annie. Bijna een halve eeuw met dezelfde naam in een klein dorp wonen, op een steenworp afstand. Of dat weleens verwarring opleverde? Bij het eerste telefonisch contact volgde al meteen de vraag: ‘Welke Annie van Menzel moete hebbe?’ Zelf hebben ze een logische volgorde bedacht. Van oud naar jonger: Annie-1, Annie-2 en Annie-3. ‘De drie A’s’, zeggen de schoonzussen zelf, het Loosbroekse A-team dus.

Annie-1 van Menzel-Nooijen (71) komt uit Wijbosch, is 47 jaar geleden getrouwd met haar Bert, hebben samen twee kinderen en wonen aan de Donatusstraat. Annie-2 van Menzel-Timmers (66) komt uit Nistelrode, is 43 jaar getrouwd met Toon, samen hebben ze drie kinderen en wonen aan de Schaapsdijk. De wieg van Annie-3 van Menzel-Van Stiphout (66) stond in Helmond. “De kattenmepper,” lachen de anderen twee. Ze trouwde 44 jaar geleden met Cor, kregen samen drie kinderen en wonen aan de Jan Dobbelsteenstraat.

VERJAARDAG

Annie-1 streek het eerst neer in Loosbroek. “Een tweede Annie was apart, maar bij de derde hebben we toch wel moeten lachen,” herinnert ze zich. Toch gaf het nooit echte problemen al leverde het natuurlijk de nodige misverstanden en anekdotes op. “Als er iets mis ging, kreeg ik meestal de schuld,” lacht Annie-2. De band tussen de ‘aangetrouwde’ is goed. “We zien elkaar regelmatig en gaan nog alle verjaardagen af. Als er dan iemand ‘Annie’ roept, dan kijken we alle drie op,” vertelt Annie-1. “Maar vervelend heb ik het nooit gevonden. Er belt weleens iemand die een andere Annie moet hebben, maar dat is alles.”

MONDFIAT

“Ik moest een keer naar een specialist in het ziekenhuis,” vertelt Annie-2, “en ik was samen met Annie-3. Toen we ons allebei voorstelden als Annie van Menzel geloofden ze ons niet,” vertelt ze. Ook bij de huisarts was er zo een keer een misverstand. “Voor ons is het heel normaal, we zien er de humor wel van in. Er zijn geen bijnamen, voor ons is het Annie van Cor, of Annie van Bert, moeilijker maken we het niet, daarbij: we heten niet alleen hetzelfde, we hebben ook veel overeenkomsten, alle drie klein, maar belangrijker: vooral alle drie goed mondfiat.”

HERKOMST EN BETEKENIS ANNIE

Annie is afgeleid van Anna. Anna of Anne is een meisjesnaam die uit het Hebreeuws komt en ‘lieflijke’ of ‘genade, begenadigde’ betekent. In de Bijbel wordt in Lukas 2 een profetes genoemd die Anna heet. Uit buiten-Bijbelse bronnen is Anna bekend als de moeder van Maria. Aan haar is waarschijnlijk de grote verspreiding van de naam te danken.

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.