winnaar Losbroekwist

Tijdens Losbroekwist was één van de opdrachten: schrijf een artikel voor de DORUS en lever ook een foto aan. De winnaar werd de groep ‘Jimmy en co’ met onderstaand verhaal.

GERTJAN GIJSBERS

Gertjan Gijserber stookt en verkoopt Kapotski

Geef twee goede vrienden op een mooie zomeravond in de tuin genoeg flessen bier en er komt een berg aan ongein en snode plannen uitrollen. Maar op welke ideeën men vervolgens doorpakt? Vaak niet veel. Dat ligt anders bij Gertjan Gijsbers (28) en zijn kameraad Nino van Herpen. Zo’n zomeravond bracht hen een eigen gestookte vodka.

VERHALEN

“We kletsten vooral over het ondernemerschap,” begint Gertjan te vertellen. “Dat we daar ooit wat mee wilden gaan doen. Er kwamen de gekste dingen voorbij, maar ook dat het grappig en leuk zou zijn als we dan samen wat zouden ondernemen. Tijdens de zoektocht naar wat ons verbindt, kwamen we al snel bij drank uit. Een typisch gevalletje van ‘schoenmaker blijf bij je leest’, lachten we toen. “We benaderden een vodka-stokerij in Den Bosch en mochten vorig jaar juni langskomen. Man, wat hebben we ons daar doorheen gebluft. We hadden geen idee wat we precies wilden, maar konden honderden verhalen ophangen over dat het een leuke, maar vooral grappige vodka moest worden. Dat hadden die mannen snel door. Ze gaven ons die avond allerlei soorten vodka te proeven, zodat we enorm dronken én toch ook wel met wat meer kennis hun pand verlieten. Later hoorden we dat ze tegen elkaar zeiden: ‘die zien we nooit meer terug’.”

RABARBER

Het duo bewees het tegendeel en belden in september terug met een plan. “Ofja, plan…. We hadden nog steeds geen idee welke smaak vodka we wilden. Zoals ik eerder al zei, voor ons moest het vooral leuk zijn. We zagen een drankfles voor ons met een cool etiket, grappige naam én een drankspel. Stiekem houden Nino en ik beiden van de lompheid van het Oostblok, Russische mêmes en dat soort dingen. Kapotski was geboren.” Het mengen van ingrediënten op de stokerij, inkopen van flessen, kurken, etiketten en contact met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is wat volgde. Uiteindelijk is uit test 17 de juiste smaak gerold: een vodka met watermeloen, mango en chili. Met daaraan een fijnstoker van verse aardbeien en rabarber toegevoegd. “Om de scherpheid van de alcohol eraf te halen,” aldus Gertjan. Ja, de mannen hebben een hoop geleerd. Benieuwd hoe de vodka smaakt en wil je een fles bestellen? Ga naar www.kapot.ski of vraag Gertjan zelf.

Tekst: Eline Sigmans.