de kreuge

Guido van Menzel / Marcel Kanters

‘Samen feesten en plezier maken met elkaar verbindt’

Elk jaar rond carnaval kleurt ons dorp paars en groen. Guido van Menzel, Marcel Kanters zijn er dan al veel langer mee bezig, samen met de andere bestuursleden van De Kreuge (Erwin van den Oetelaar, Jilke Kremers, Marga van Zutphen, Bert Vermeltfoort, John van der Heijden en Bart Hoezen). Zij organiseren samen met een groep vrijwilligers de carnavalsactiviteiten in Loosbroek. Marcel en Guido zijn beiden bestuurslid van het eerste uur. “Carnaval is een echt dorpsfeest. Het samen feesten en plezier maken met elkaar verbindt en draagt daarom bij aan de leefbaarheid van het dorp,” zegt Marcel. “Het is fijn om daar een steentje aan bij te dragen,” vult Guido aan. “Het geeft voldoening om bijvoorbeeld terug te horen hoe mooi de verlichte optocht was. Dat is toch ons paradepaardje. Het eerste jaar twijfelden we nog of het zou lukken. Uiteindelijk hebben we de route drie keer groter gemaakt, omdat er zoveel deelnemers waren.”

CARNAFESTIVAL

Marcel kijkt ook met veel plezier terug op het allereerste 11-11 bal. “Dat was onze állereerste activiteit en Kerkzicht stond bomvol met mensen. Elk jaar bedenken we een ludieke entree voor onze gasten; dat is heerlijk om te doen. Zo hebben we weleens de vertrekhal van het vliegveld gebouwd en een andere keer een skilift. Ook met het Carnafestival hebben we écht iets neergezet. Op de maandagmiddag waren er dit jaar zo’n 200 kinderen met hun papa’s en mama’s, opa’s en oma’s. En ik zou het bouwen van onze eigen houten Kreuge bijna vergeten. Daar hebben destijds zóveel vakmannen aan meegewerkt. Inmiddels is deze eyecather een vast onderdeel van onze activiteiten. We nemen hem zelfs mee naar Heeswijk-Dinther wanneer we daar de optocht gaan bekijken.”

FEESTWEEKEND

Guido vertelt: “In het bestuur vullen we elkaar mooi aan, ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. En, niet geheel onbelangrijk, we hebben het gezellig! We kunnen gelukkig ook rekenen op een grote groep enthousiaste vrijwilligers.” Op 17, 18 en 19 juni viert De Kreuge haar 11-jarige jubileum. “We vieren het hele weekend feest,” vertelt Marcel. “Op vrijdagavond voor de jeugd vanaf 12. Op zaterdagmiddag vieren we Carnafestival, maar dan in de XL versie met extra leuke activiteiten voor alle kinderen en op zaterdagavond gaat het los in de feesttent. Op de zondag is er een vaderdaglunch en Dienstenveiling. Daar zitten bijzondere kavels bij, zoals kaartjes voor André Rieu en een voetbalclinic met Theo Lucius, maar ook kleinere kavels zoals een heerlijke appeltaart.” Waar de heren het meeste naar uitkijken? “Naar de maandagavond,” vertellen ze lachend, “als alles is opgeruimd en we moe maar voldaan met een pilsje terugkijken op een geslaagd weekend.”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Eveline van Uden-Buijs.

Leave a Comment